Sećate se CueCat–a, bar kod čitača koji je trebao da povezuje čitaoce novina sa digitalnim materijalom?

Pa, izgleda da Microsoft radi to isto. I dok je CueCat otisao u zaborav, proizvođač softwarea smatra da ideja ima smisla, koristeći digitalni skener za povezivanje štampanih materijala sa internet sadržajem.

Možete razmišljati o Microsoft Tag –u kao o CueCat 2.0, ali ovaj put se ne zahteva poseban uređaj. Umesto toga, Microsoft Tag-ovi koriste kameru mobilnog telefona za skeniranje bar koda, nakon čega se digitalni sadržaj pojavljuje na telefonu.

Tokom protekle godine Microsoft Tag-ovi su počeli da se prikazuju u časopisima i u novinama. Oni se takođe mogu postaviti i na vizit karte, proizvode, pa čak i na velike spoljne znakove, što ustvari prestavlja hiperlink u stvarnom svetu.

Microsoft Tag–ove možete povezati na bilo šta od Web stranice do online brošure ili čak elektronske visit karte. Golf časopis, na primer, koristi oznake za direktno povezivanje na YouTube tako da se može videti na iPhone ili drugim smart telefonima pa mu dozvoljava da se ne ograničava samo na članke, već da ima i video sadržaj u okviru svoje publikacije.

Čitanje oznaka zahteva od korisnika preuzimanje malog programa za mobilni telefon. Microsoft je mudro odlučio da podrži razne telefone, od onih koji podržavaju Javu do smart telefona, takođe i Windows mobilne uređaje, BlackBerrys pa čak i iPhone.

Dobra strana je da je Microsoft napravio tehnologiju slobodnu, dostupnu svima koja podstiče ljude da je probaju. Loša strana je da Microsoft ne zna ko koristi oznaka ili kako je koristi.

Microsoft ne naplaćuje čitač niti će naplačivati firmama koja žele da stvore nove oznake, to bi trebao da bude poslovni model, mada je sve to malo nejasno.

Verujemo da će osnovne usluge koje sada pružamo biti besplatne,  ali da će Microsoft naplaćivati naprednije usluge.

izjavila je Maria Koopmans, jedna od Microsoft marketinga lidera.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=VG2NDPv-5tM&hl=en_US&fs=1&]