eric-schmidt-devos Udarna vijest:

Google je izjavio da će razmotriti više transparentnosti o prihodima i podijeli Adsense-a.

Novinari su imali pune ruke posla na ovogodišnjem Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, gdje je i Googleov Eric Schmidt zajedno sa svojim saradnicima David Drummondom (Google savjetnikom), Chad Hurleyom (YouTube osnivačem) kao i predsjednikom prodaje Nikesh Arora-om i šeficom internet pretrage Marissa Mayerom dao par interesantnih izjava iz kojih smo ekskluzivno izdvojili komentare koje je dao novinarima na pres konferenciji.

Ključna riječ: AdSense

Bilo je dostra priče oko AdSense-a te da publisheri žele transparentnost i njihov "fer udio." Postavlja se pitanje da li publisheri zaslužuju udio i na AdSense oglasima koji se nalaze na samoj Google pretrazi? Google pak tvrdi da publisheri ne zaslužuju udio u potrazi za kamerom koja ne uključuje njihov sadržaj. Drummond, jedan od predstavnika Googlea je još naglasio da bi se o transparentnosti moglo raspravljati.

Iako se sa jedne strane Google bori za slobodu govora u Kini i dobija podršku korisnika i šire javnosti, sa druge strane i dalje glumi licemjera vezano za transparentnost i cijene oglasa. Ostaje da vidimo šta će se po tom pitanju promjeniti u skoroj budućnosti.

Ključna riječ: Kina

Donijeli smo odluku koja je u skladu s našim vrijednostima. Mi ne želimo da radimo drugačije u Kini, za razliku od ostatka svijeta

,izjavili su Schmidt i Drummond.

Izjavili su da Google i dalje vrši pritisak na Kinu i da će uskoro doći do raspleta te situacije. Po Schmidtovim riječima, ono što je bitno za Google je da su zauzeli stav i da ljudi vjeruju u njih, te kompanije ima moralnu potrebu da osigura sve svoje sisteme kako bi bili sigurni od napada bilo gdje.

Jedan urednik je pitao da li je Google uzrujan da druge kompanije, osobito oni koji su također pretrpjeli napade, ne istupe i otvoreno podržavaju Google. Naročito Microsoft koji je Google ostavio lavovima bez ikakve podrške … Schmidt je ostao hladan tvrdeći da on samo upravlja Googleom a ne i ostalim kompanijama.

Drummond tvrdi da problem cenzure nije samo u Kini, jer je recimo YouTube blokiran u Kini, Turskoj i Iranu "zbog slobode govora."

Kako svijet ide online, svaka zemlja će da raspravlja o tome što je prikladno, a što nije. I mnogo od tih organizacija i vlada nisu stvarno misli kroz ono što rade. Mi imamo jak pogled o transparentnosti.

,tvrdi Schmidt.

Iako se Schmidt našalio sa Drummondom koji zvuči kao Google diplomat i ispričao se za miješanje metafora, on je istakao da Google nije zemlja, ne postavlja zakone, i nema policiju ili diplomate. Ovo je više pitanje vlada-na-vladu, rekao je Schmidt.

Ključna riječ: Telefoni

Da li će Google imati tablet?

Možda želite da me ptiate što je razlika između velikih telefona i tableta

, odgovorio je Schmidt.

Kako će Google zaraditi novac na telefonima?

Ništa ne brinite, mi ne naplaćujemo Android ali imamo druge načine monetarizacije u tom kontekstu

,odgovorio je Schmidt.

Strategije je utvrditi opseg za razvoj aplikacija koji će drugi slijediti jer je telefon vođen od strane aplikacije, tvrdi Schmidt.

Schmidt je na Nexus One demonstrirao moć Google Sky, dok je Mayer čovjek zadužen za mobilnu Google tehnologiju koristi Google Naočale te fotografisanjem vinskih naljepnica može da pretražuje internet u potrazi za više informacija o tom vinu. Mayer je spomenuo i Layar program za augumentovanu stvarnost za kojeg Schmidt još nije ni znao.

Ključne riječi: Prikaz oglasa

Schmidt izjavio da Google pokušava primijeniti znanost za prikaz oglasa te da će printani oglasi vjerojatno biti njihov sljedeći stvarno velik posao na globalnoj razini. Googleova uloga u tome će biti mjerljivost procesa prikazivanja štampanih oglasa gdje se pokušava pronaći način za industriju kako bi pokrili cijeli inventar zajedno. Poznato je da većina agencija i sami kupci nemaju adekvatan alat za mjerljivost uspješnosti oglašivača. To ne važi samo za oglasnu mrežu štampanih medija već će to biti zbirka mreža sa mogućnosti razmjene i uporedbe. Postavljena je i hipoteza da će publisheri u Googleu vidjeti opasnost po njihove brandove. Schmidt i kompanija su odgovorili da bi Google platforma trebala donijeti veću transparentnost, zatim povećati inventar, te izdavači koji sudjeluju steći će više i brže prihoda od inventara. Danas zaista problem i smanjenje prodaji štampanih oglasa je prilično u padu što su potvrdili i neki renomirani novinski listovi, tako da Google s obzirom na sopstveni budžet i monopol u online oglašavanju ovdje svakako ima velike šanse, a očigledno je da se spremaju za veliki ulaz u poslovanje sa štampanim medijima.

Ključna riječ: YouTube

Schmidt je rekao kako je vrlo zadovoljan sa YouTube i da je će u skoroj budućnosti YouTube donositi novac ali nije specificirao definiciju “zarađivati novac” da li se to odnosi na profit ili neki tok novca?

U posljednjih godinu dana, Chad je uspio pronaći način da zaradi novac pomoću svojih partnera i video sadržaja na YouTube

,kazao je Schmidt. To je trajalo duže nego što se očekivalo zbog kašnjenja u realizaciji sa DoubleClickom. Chad Hurley je izjavio da su oformljeni prodajni timovi za video prodaju već u 20 zemalja. Oni su također nedavno napravili dogovor sa kanalima 4 i 5 u Velikoj Britaniji za distribuciju sadržaja i oni će uživo prikazivati kriket mećeve.

Ključna riječ: Globalizacija

Na temu globalizacije Schmidt je samo napomenuo da je većina Googleovih korisnika dolazi izvan SAD-a te da se uskoro očekuje da će se i prihodi izvan SAD-a povećati.