1_google_logo Italijanski sud je osudio Google-ove direktore za kršenje italijanskog zakona o povredi privatnosti, omogućavajući prikazivanje videa u kojem je prikzano javno maltretiranje autističnog tinejdžera.

Tri zaposlena Peter Fleischer, David Drummond i George De Los Reyes su kažnjeni sa šest meseci pritvora, dok je četvrti optuženi, menadžer proizvoda Arvind Desikan, oslobođen.

David Drummond, glavni pravni službenik u Google-u i jedan od osuđenih, rekao je da je zapanjen odlukom.

Nameravam da se žalim zbog ovog opasnog postavljanja negativnog presedana. Ako pojedinci kao ja i moje kolege, koji nemamo nikakve veze sa incidentom oko maltretiranja, niti sa snimanjem ili upload-om na Google Video, možemo biti pozvani na krivičnu odgovornost samo na osnovu naše pozicije u Google-u, onda svaki radnik bilo kog Internet hosting servisa suočava se sa sličnim odgovornostima,

rekao je on.

Peter Fleischer, savetnik za privatnost u kompaniji Google, postavlja pitanje, koliko će Internet platformi biti u stanju da nastavi ako se ova odluka održi, i dodaje,

Ja sam samo pion u ovoj borbi u kojoj se demonstrira sila, ali sam i dalje uveren da se današnja odluka može oboriti u žalbi.

Richard Thomas, bivši komesar za informacije Velike Britanije i konsultant za privatnost u advokatskoj kancelariji Hunton & Williams, je rekao da je slučaj, smešan.

To je kao da tužite poštu zato što mrze poštu koja se šalje. Ne mogu zamisliti da nešto slično može da se desi u ovoj zemlji. Mislim da je zabrinjavajuće to što su službenici koji nisu imali nikakve veze sa videom proglašeni krivim. Pa nerealno je očekivati od firmi da prate sve što ide na mrežu,

rekao je on.

Presuda će verovatno imati posledice na sadržaj provajdera širom sveta.

Google prestavnici su na suđenju rekli da je nemoguće izvršiti pregledavanje sadržaja prije objave na sajtu poput YouTube-a.

Video o kojem se ovde radi postavljen je na Google Video 2006 godine, neposredno pred kupovinu YouTube-a.

Tužioci su tvrdili da je Google prekršio Italijanski zakon o privatnosti, ne tražeći pristanak svih strana uključenih u video pre nego što su dozvolili njegovu objavu na mreži.

Google-ov advokat je rekao da je video uklonjen čim je primećeno o čemu se radi i da je firma takođe pružila informacije o tome ko ga je objavio. Kao rezultat četiri učenika su izbačena iz svojih škola u Torinu, u severnoj Italiji.