Izgleda da su prilično sofisticirane analize društvene mreže diktatora, koristeći njegovu metaforičku Facebook stranicu, dovele do rupe u zemlji gde je konačno pronađen.

Prema pisanju Slate-a, američki vojnici su napravili Husein-ovu Facebook stranicu i pre nego što je Facebook pokrenut. Pukovnik James Hickey, komandant 1. Brigade Borbenog Tima, potrudio se da razume Huseina ne samo kao diktatora i nekoga ko je vladao narodom lupanjem pesnicama i sređenim brkovima, nego kao čoveka koji, kao i svi ljudi, želi da veruju bar nekim ljudima. Problem je bio otkriti te “neke ljude”.

titlephoto_saddam470a

Hickey je shvatio pregledajući informacije da Husein nije stvarao strukturu po hijerarhijskom principu. Članovi njegove vlade nisu od onih ljudi koji bi doveli američke snage do njega ali članovi njegovog plemena vjerovatno da bi.

Oblik njegove društvene mreže, nije imala Huseina na vrhu sa svima ispod njega. Umesto toga, on je u centru sa svim vrstama veza stvorenim oko njega.

Pukovnik Hickey je znao da ga nijedna javna veza neće dovesti do Huseina. Trebala mu je mnogo intimnija veza, neki plemenski odnos ili pouzdan telohranitelj, koji bi ga izdao.

Međutim, interesantna stvar je da su američki vojnici  napravili Huseinovu Facebook stranicu tri meseca pre i nego što je Facebook pokrenut.