Symbian Foundation je danas 4. februara objavila prvu open-source verziju svojeg operativnog sustava za mobilne telefone. Nadaju se da će ovim potezom pomoći programerima da poboljšaju softwarei kreiraju dodatne aplikacije za korištenje na Symbian telefonima. Od sutra, programeri će biti u mogućnosti da preuzimaju datoteke, modificiraju i koriste software BESPLATNO. Organizacija je neke dijelove svojega kod-a pustila nešto ranije.

Puštanje obilježava kraj ogromnog napora za priključivanje Symbian-a, koji je najčešće korišteni smartphone operativni sistem, vlasnički dostupnog samo programerima u tvrtkama kao što je Nokia, no sada kao open-source je dostupan programerima širom svijeta. Symbian je bio primoran povući taj potez jer je njihov rival Google napravio senzaciju s Android-om, takođe open-source operativnim sustavom za telefone.

Do 2012, Android će nadmašiti Windows Phone i iPhone i postati svjetski broj 2, najpopularnijih mobilni operativni sustava, odmah iza Symbian-a. Kao konkurent je stekao udio na tržištu software-a, a podrška za Symbian je počela da opada.

Symbian se nada, da će im novi open-source sustav pomoći da ponovo postanu dominantni u odnosu na konkurenciju.