Od kraja 2009, ekološke, političke i ideološke skupine postali su napadači koji ruše stranice sa podacima.
Skupine imaju dobre resurse i koriste inovativne tehnike rekli su u Prolexic-u, zaštitarskoj tvrtci koja se se bori protiv ovih napada. Njihovi nalazi dolaze u vrijeme kada cyber-aktivisti blokiraju rad web strane australske vlade u znak protesta zbog planova za filtriranje sadržaja. Prolexic procjene da ukupno devet milijuna računala služi za montiranje napada.

Posljednja tri mjeseca su bila prilično zanimljiva. Godinama, organizovane kriminalne bande su glavni korisnici tzv Distributed Denial of Service (DDoS) napada, sa kojim pokušavaju da sruše web strane. Taktike i tehnike koje su koristili ostale su nepromijenjene dugo vremena, a onda su se pojavili novi igrači uključeni u ideološke, političkev i ekološke aktivnost. Ovi igrači koriste tehnike koje nikada prije nisu viđene,

izjavio je Paul Sop, šef tehnike u Prolexic-u.

Napadi su se provodili kako bi se postigli politički poeni. Ovaj tjedan, anti-Scientology grupa Anonymous blokirala je pristup web strani australske vlade, uključujući i stranicu parlamenta i stranicu premijera Kevin Rudd-a. To je u znak protesta zbog planova da blokiraju pristup nizu web stranica, uključujući i one u vezi gay pornografije.

Prolexic sumnja da su neki od napada koji su se dogodili u posljednjih par mjeseci, bili montirani od strane neke vlade ili njihovih opunomoćenika sa ciljem da pokažu svoju cyber sposobnosti.

Sredstva koja su korištena u nekim napadima, predstavljaju veoma skup komada hardvera, što po njima odbacuje uključenost organiziranog kriminala,

rekao je gospodin Sop.

Prolexic u izvještaju navodi da je praćeno oko 4.300 komandnih i kontrolnih servera, od kojih je svaki zadužen za gomilu kompromitiranih računala. Neki BotNet-i imaju milijune članova a neki tek nekoliko tisuća.