sourceforge Kao što smo ranije izveštavali SourceForge, ultimativno mjesto za razmjenu, kontribuciju i kolaboraciju open-source zajednice, je blokirao pristup zemljama iz američke liste sankcioniranih zemalja među kojima su Iran i Kuba, večni politički protivnici SAD-a.

Juče su iz SourceForge najavili da će ukinuti tu zabranu. Nova bezbedonosna politika stavlja odgovornost za ograničavanje pristupa određenim projektima u ruke projekt administratora.

Naša akcija je izazvala snažanu, ljutitu reakciju od onih koji utiču na zajednicu u celini,

navodi se u saopšetnju.

Shvatamo da su za neke ljude, nedavne promene dovele u pitanje poverenje u nas, promene koje smo napravili danas, imaju za cilj da osnaže naše projekte i povrate poljuljano poverenje,

izjavili su u SourceForge

Sada će administrator da odluči da li se njegov projekat može exportovati i kako mu može biti ograničen pristup, u skladu sa “spisakom odbijenih lica, spiskom entiteta i drugim listama koje je izdalo Američko Odeljenje za Poslovanje, Biro za Industriju i Bezbednost ".

Dok ovo znaći otvaranje vrata nazad do korisnika u velikom broju zemalja, možemo samo da pretpostavimo na koju vrstu problema će projekat administrator da naiđe sada.