spiderss_1 Japanska kompanija Jig razvija mobilne preglednike od 2003, tvrdeći da je, jig preglednik (koji je skinut više od 4 milijuna puta do sada) prvi svjetski Java-orijentisan preglednik koji je omogućio pregled internet sajtova sa mobitelima. Sada je tvrtka objavila veoma ambicioznu android aplikaciju nazvanu SPIDERSS, koja kombinira preglednik sa RSS čitačem i agregatorom za društvene mreže.

Besplatna aplikacija dostupna na engleskom i japanskom jeziku sa glavnom odlikom da su svi elementi dostupni iz jednog zaslona. Možete odabrati da izravno upišete URL ili pojam u gornjoj traci (tada otvorite cijeli prozor preglednika), provjeriti vaš Facebook newsfeed i Twitter u “Application Deck-u”, ili pokrenuti kroz svoje RSS feedove u donjem dijelu. Svi izvori i web stranice mogu se lako dijeliti SMS-om, email-om, Twitter-om ili Facebook-om, potrebno je samo pritisnuti gumb.

Webkit preglednik podržava HTML 4.0.1/XHTML 1.1 i JavaScript 1.5, pruža podršku za VGA i QVGA rezolucije i mogu se koristiti s Android OS 1.5 ili višim. Feed formati uključuju RSS (0.9, 0,91, 1.0 i 2.0) te ATOM (0.3 i 1.0). Korisnici mogu označiti stranicu, koristiti tabulatore, izabrati između četiri različite tražilice, voditi evidenciju o posjetama itd.

Preglednik je prilično težak za korištenje tako da većinu vremena trebate provesti u podešavanju stranica kojim se krećete da biste ih vidjeli u cjelosti. SPIDERSS ali je još uvijek u beti, dok jig.jp nagovještava da će buduće nadogradnje donijeti bolje opće pregledavajuće iskustvo i dodatne funkcije. Aplikacija je besplatana, tako daje možete probati ako trenutno niste zadovoljni sa vašim Android preglednikom.

Ostali Android browseri dostupni ili trenutno u razvoju uključuju Opera Mini, Steel, Dolphin, Firefox Mobile i Skyfire. Funkcionalnosti Jig browsera možete pregledati u njihovom promotivnom videu ispod.