Amerika je oslabila sankcije Iranu, Kubi i Sudanu da bi pomogla dalje korišćenje web usluga za podršku opozicionim grupama.

Američkim kompanijama će sada biti dozvoljen izvoz online usluga kao što su instant poruke i socijalne mreže. Kompanije nisu do sada nudili takve usluge zbog straha da krše sankcije.

Pristalice opozicije u Iranu koriste socijalne mreže i ostale usluge da organizuju proteste nakon spornih predsedničkih izbora održanih prošle godine.

Dozvoljen je izvoz usluga vezanih za internet pretraživanje, blog, e-mail poruke, instant poruke, ćaskanje, društvene mreže i fotografije i filmova za razmenu.

Dozvoljen je izvoz usluga za sve tri zemlje, a izvoz softvera komunikacije samo u Iran i Sudan, dok je izvoz softvera na Kubu je regulisan trgovinskim sporazumom.

Prošle godine, softverski gigant Microsoft je zabranio korisnicima u pet zemalja, uključujući Iran, Kubu i Sudan, da koriste servisa za ćaskanje/chat. Ljudi koji su pokušavali da koriste uslugu primili su poruku o grešci.

Na Kubi, broj korisnika interneta je još uvek veoma nizak, tako da ukidanje sankcija ne može imati veliki uticaj.

Ranije ove godine, američki državni sekretar Hilari Klinton je rekla da će SAD podržavati razvoj novih alata kako bi omogućili građanima da zaobiđu politički motivisane cenzure.

Svaka zemlja koja ograniči slobodan pristup informacijama rizikuje da ograniči sebe i svoj razvoj tokom sledećeg veka,

dodala je ona.