untitled Classmates.com je web stranica koja obećava da će vas ponovno ujediniti sa ljudima iz mladosti, pristala je isplatiti 9,5 milijuna dolara za tužbu iz 2008 godine, kada je optužena zbog lažnog oglašavanja kroz e-mail marketing.

Problemi za Classmate.com su počeli krajem 2007 godine, kada je stanovnik San Diega Anthony Michaels primio e-mail od kompanije koja se bavi socijalnim umrežavanjem, koja ga je izvijestila da njegov stari kolega iz razreda pokušava da ga kontaktira.

Da bi saznao tko i zašto, Michaels je morao nadograditi svoje članstvo i postati "Gold Member." Međutim, on je otkrio da nitko nije pokušavao sa njim stupiti u vezu, to je samo marketinškio trik Classmates.com. Michaels je pokrenuo tužbu za lažno oglašavanje protiv Classmates.com, koja je postala akcija gdje se svatko tko je pretrpio istu sudbinu mogao prijaviti.

Classmates.com sada čeka na US District Court odobrenje, gdje je pristao isplatiti 3 dolara za svakog člana Classmates.com koji je nadograđen na "Gold Member" nakon što je primio e-mail kao Michaels. Procjenjuje se da je to nešto više od 3 milijuna ljudi.

Što god mislili o ovome, ipak je to zanimljiv slučaj u smislu web marketinga. Za dating sajtove se zna da provode sličnu praksu.

Dok će se izgleda ovaj slučaj riješiti, to ipak nije kraj Classmates.com pravnih problema. Oni se suočavaju sa drugom tužbom ovog mjeseca, ovaj put tužba je u vezi privatnosti, optužuju ih za ignoriranje federalnih i državnih zakona o privatnosti, zbog stavljanja korisničkih profila na uvid javnosti putem kontroverzne opt-out sheme.