U ovoj dobi, tehnološkog napretka i digitalnog načina života, nevjerojatno je da gotovo polovica ispitanika i dalje namjerno otvaraju junk email-ove.

Prema Ipsos Public Affairs Messaging Anti-Abuse Working Group (MAAWG), nekoliko desetaka milijuna korisnika i dalje reagira na spam na način koji ih ostavljaju ranjivim za malware ili bot mreže.

Rezultati ankete pokazuju da gotovo polovica korisnika otvoraju spam, kliknu na link u spam-u, otvaraju spam attachment, odgovaraju na njega ili ga proslijeđuju, sve aktivnosti koje ostavljaju korisnike podložne prijevarama, krađi identiteta i infekcijama.

Od onih koji su namjerno otvoraju spam većina je onih koji se žele odjaviti pošiljatelju ili žele vidjeti što će se dogoditi. Petnaest posto onih koji otvaraju spam su oni koji žele saznati više o proizvodima ili uslugama koje se nude.

Screen_shot_2010-03-26_at_12_11_22_PM

Neki od rezultata ankete:

  • Gotovo polovica onih koji su otvorili spam, učinili su to namjerno. Mnogi su željeli da se odjave ili žale na pošiljatelja (25 posto), da vidi što će se dogoditi (18 posto), ili su zainteresirani za proizvod (15 posto).
  • 11 posto potrošača su kliknuli na link u spam, 8 posto su otvorili attachment, 4 posto su ga prosljeđivali, a 4 posto su odgovarali na spam.
  • Muškarci i e-mail korisnici mlađi od 35 godina, iste demografske skupine koji se smatraju da imaju više iskustva sa e-mail-om, za njih je veća vjerojatnost da će otvoriti ili kliknuti na linkove ili spam.
  • Među e-mail korisnicima mlađim od 35 godina, 50 posto njih su otvorili spam, u odnosu na 38 posto od onih preko 35 godina. Mlađi korisnici (13 posto), klikaju na link u spamu u usporedbi sa manje od 10 posto starijih korisnika.
  • Korisnici smatraju svoje Internet ili e-mail provajdere najodgovornijim za zaustavljanje virusa i zlonamjernih programa.

Unatoč naporima proizvođača softvera kao što su Symantec i Microsoft, zlonamjerni programi i virusi ostaju teška glavobolja za korisnike. Nije iznenađujuće korisnici koji su skloni rizičnijem ponašanju kad je u pitanju spam najvjerojatnije da su već zarazili svoje računare virusom.

Prošlogodišnje istraživanje u SAD je pokazalo da 8 od 10 ispitanika kaže da je svjesno zlonamjernih virusa koji mogu kontrolirati njihovo računalo, ali da ne vjeruju da mogu biti zaraženi takvim virusom.