google_docs_logo Google je upravo najavio kupovinu DocVerse koji dodaje Google Docs kao funkcionalnost Microsoft Office-u.

Google to objašnjava ovako:

Mi priznajemo da su mnogi ljudi još uvek navikli na desktop software. Dakle, dok i dalje radimo na poboljšanjima Google Docs i Google Sites, mi želimo da ljudima olakšamo prelaz na online varijante saradnjom sa desktop aplikacijama poput Microsoft Office. To je upravo ono u čemu će nam DocVerse pomoći.

Drugim rečima, DocVerse donosi mnoge funkcionalnosti na koje su Google Docs korisnici već navikli, na desktop računare u svet Microsoft Office-a koji ima veliku većinu tržišta. Verovatno sada kao deo Google Docs porodice mogli bi uskoro videti opciju sinhronizacije između programa Office i Docs.

Microsoft nudi svoje online Office funkcije, Live Office Workspaces, i uskoro će da pokrene kompletnu web orentisanu verziju Office paketa sa sistemom Microsoft Office 2010. Jasno je da Google vidi priliku da konvertujete neke od desktop korisnika u Docs korisnike.

Trenutno, DocVerse nije besplatan i biti će interesanto vidjeti da li će jedan od prvih poteza kompanije Google biti da ga učini besplatnim ili možda čak i open-source kao sa nekim skorašnjim akvizicijama.