Oko 24.000 HSBC klijentskih naloga u Švicarskoj je ukradeno od strane bivšeg zaposlenika, priznala je tvrtka. U prosincu je HSBC izjavio da je samo 10 komitenata pokradeno, a sve se to dogodilo prije tri godine. HSBC kaže da se podaci ne mogu koristiti za pristup korisničkim računima.

Bivši zaposlenik, Herve Falciani, koji je radio u HSBC-IT odjelu, pobjegao je u Francusku. Francuske vlasti naknadno su prikupile podatake, a zatim ih prosljedili Švicarskom saveznom tužitelju.

Švicarski financijski i bankarski regulator je priopćio da je pokrenuo "formalne upravne postupke protiv HSBC-a" zbog narušavanje sigurnosti.

HSBC, koji je otkrio povredu podataka u prosincu 2008 godine, je rekao da je od tada uložio 100 miliuna švicarskih franaka što je 93.3 miliuna dolara, za unaprijeđenje i poboljšanje sigurnosti svog sustava podataka.
On je rekao da je HSBC postala svjesna curenja nakon što su švicarske vlasti dobile informacije iz Francuske, a zatim 3. ožujka obavjestile banku.

Vijest o krađi dolaze iz SAD-a i nekih drugih Europskih zemalja koje pokušavaju prekinuti utaju poreza kroz korištenje inozemnih računa. U posljednjih nekoliko godina bilo je mnogo pritisaka na Švicarsku i Lihtenštajn da postanu transparentniji po pitanju računa koji su tamo.

U Njemačkoj, anonimni informator je ponudio na prodaju ukradene podatke iz neimenovane švicarske banke poreznim službenicima. Prije toga, Njemačka je kupila slične podatke o klijentima banke u Lihtenštajnu. Neke od ovih informacija je predala poreznim vlastima u Velikoj Britaniji. Francuske porezne vlasti istražuju do 3,000 svojih državljana pomoću bankovnih računa izvan zemlje. Vlasti su branili, način plaćanja za ukradene podatke, kao nešto što je u javnom interesu.

UK Revenue & Customs (HMRC) su platili oko 100.000 funti za informacije o svojim poreznim obveznicima s bankovnim računima u Lihtenštajnu, prema tvrdnjama računovođe UHY Hacker Young.

Plaćanje kriminalcima za ukradene podatke od banaka je vrlo upitno. Ako ljudi znaju da postoji tržište za ove podatke, oni će ih ukrasti u očekivanju da HMRC ili drugo porezno tijelo isplati neki veliki iznos za njih,

rekao porezni partner firme, Roy Maugham.