Rast ilegalne razmjene fajlova može koštati evropske zemlje 1.2 miliona radnih mesta ili 240 milijardi Eura do 2015. Unazad par dana smo izvestili o odluci španskih vlasti i sudova o legalizaciji torrent i drugih file-sharing mreža, dok ova studija prijazuje uticaj piraterije na ekonomske prilike u EU.

U studiji, po narudžbi industrijskih tela, usvojenoj od strane sindikata, pratio se uticaj Internet piraterije u Nemačkoj, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Italiji i Španiji.

U studiji se tvrdi da bez dodatnih mera suzbijanja piraterije, Velika Britanija bi sama mogla da izgubi do četvrt miliona radnih mesta u narednih 5 godina.

Studija, sprovedena od strane firme TERA Consultants u ime Međunarodne privredne komore, prikazuje industrijske gubitke zbog piraterije samo u Velikoj Britaniji u visini od 1.4 milijarde Evra samo za 2008 godinu.

Brendan Barber, generalni sekretar TUC, rekao je da rezultati pokazuju da je piraterija glavna opasnost za kreativne industrije u smislu gubitka zaposlenja i prihoda.

Ako je ikada postojala sumnja zašto je “Digital Economy Bill” imperativ zaštite naših kreativnih industrija, onda mu je sada valjda jasno,

rekao je on.

“Digital Economy Bill” je spomenut u Kraljičinom govoru u novembru 2009 godine. To uključuje različite predloge za borbu protiv ilegalnih deljenja datoteka uključujući i tkzv. "tri udara", koji bi trebali u potpunosti odseči pirate sa mreže. Takođe uključuje elemenate koji će sudovima dati moć da blokiraju sajtove koji olakšavaju kršenje autorskih prava. Opozicija predlogu zakona su firme poput British Telecom, Google and Facebook, koje kažu da usvajanje ovog zakona podriva slobodu govora na Internetu.

Novi izveštaji koriste podatke iz zemalja EU, Svetske organizacije za intelektualnu svojinu i Eurostat.

U izveštaju se kaže da je evropska kreativna industrija generisala 860 milijardi Evra i zaposlila 14.4 miliona ljudi u 2008 godini. U istoj godini je procenjen gubitak od 10 milijardi Evra i 186.000 radnih mesta širom Evrope.