ie9 IE9 donosi podršku za nove web standarde, uključujući plug-in besplatni video, bolje performanse sa grafikom, tekstom i JavaSript-om, iskorišćavanje savremenih računarskih hardvera i novi napor u prikupljanju i odgovor na povratne informacije od onih koji koriste prototip softvera, izjavio je Dean Hachamovitch, generalni menadžer IE.

IE9 je na mesec dana od lansiranja, a već se vidi ima potencijal da promeni tržište pretraživača.

IE6, koji se pojavio 2001 godine, kada je Microsoft pobedio u ratu pretraživača 90-tih, i dalje je u širokoj upotrebi i danas.

Mozilla Firefox čini skoro četvrtinu upotrebe, Google Crome je sada na trećem mestu, dok se udio u upotrebi Internet Explorer-a nastavlja smanjivati.

Sa IE9, Microsoft pokušava da prepravi Internet pretraživač koji će doći sa novim standardima kao što su HTML5 i CSS3, ispravke Hypertekst Markup jezika za opis web stranica i CSS za formatiranje.

IE9 izgleda odlično, veoma mi je drago da je to tako. Čestitke IE timu,

rekao je Mike Shaver, potpredsednik inženjerstva u Mozilla Firefox.

Videli smo da će HTML5 omogućiti nove klase aplikacija. Shvatili smo da se kod HTML5 radi mnogo više o dizajniranju svih naših podsistem pretraživača oko onog što će nove aplikacije trebati.

rekao je Dean Hachamovitch.

Sa IE8 Microsoft-ov prioritet je bio u skladu sa postojećim standardima, što je dramatičan zaokret od ranijeg stava da se gleda u budućnost. Sa IE9 Microsoft kreće sa svojom standardom religijom u budućnost.

SVG (Scalable Vector Graphics ) je standard koji je kompanija izbegavala godinama bez obzira na njegove bolje grafičke mogućnosti za npr. logotipe. Kroz IE9, ovi standardi stižu kao stvarni proizvod.

Na IE9 demo verziji, na kojoj je prikazan H.264-kodirani HTML5 video, grafika kao što su mape su daleko savršenije uz podršku SVG-a,

rekao je Dean Hachamovitch.

Kada je Microsoft pokazao IE9 tehnologiju u novembru, urađen je Acid3 test u skladu sa različitih standardima i tehnologijama. IE8 ocenjen sa 20 od 100, a novembarska IE tehnologija sa 32, a IE9 platforma prikazana ovih dana sa 55. Microsoft je ocenio test kao nesavršen, dodajući da je ključni deo njihovog pristupa web standardima, razvoj standardnih industrijskih testova. Do danas, Microsoft je podneo više od 100 dodatnih testova koji uključuju, HTML5, CSS3, DOM (Document object model, struktura web stranice), SVG za W3C, World Wide Web Konzorcijum koji nadgleda HTML i razne druge web standarde.

Još jedan od ključnih elementa za IE9 je novi JavaScript engine. Chrome ima V8, Opera 10.5 ima Carakan, Safari ima Nitro a Firefoks ima novi JaegerMonkey.

IE9_logowhirl_540x384

Sada Internet Explorer ima svoje sopstveno novo ime za JavaScript engine, a to je Chakra. Na Microsoft testu na SunSpider JavaScript benchmark-u, IE9 Platforma je nešto brža nego Firerfox (koji je koristio stari TraceMonkey) i malo sporija nego Safari, Chrome i Opera.

Jedna od bitnih promena u JavaScript engine-u, na koju je Hachamovitch ponosan, je višejezgarna podrška.

Postoje napori da JavaScript postane mnogo bogatije programiranje, sa Web Workers standardom sa kojim JavaScript obavlja pozadinsku obradu podataka. Microsoft, želi da unapredi web koliko god je to moguće ali bez programiranja koja zahtevaju nove pristupe. Sa Chakra pristupom, programeri ne moraju da menjaju svoje označavanje web stranica.

IE9 demo platforma prikazana ovih dana je sama po sebi promena. Ranije je Microsoft prezentovao mnogo savršeniji proizvod svetu. Sada je pokušao da dobije povratnu informaciju u ranijoj fazi razvoja i izričito traže komentar iz širokog spektra elemenata,

Glavne tehnologije ovde su HTML5, CSS3, DOM, i SVG. Mi tražimo povratne informacije od programera na našu primenu pravila HTML5, izbor API, XHTML podršku, SVG. Sa CSS3 potrebne su nam povratne informacije o podršci IE9 za Selectors, Namespaces, Colors, Values, Backgrounds and Borders i Fonts. U okviru DOM, interesuje nas podrška za Core, Events, Style i Range,

rekao je Hachamovitch.

Izgradnja modernog weba uključuje različite standarde a Microsoft sa svojim Windows-om i Office-om može najviše izgubiti iz migracija aplikacija sa PC računara na web “oblake” (cloud computing).