Studija je prikupila rezultate 130 istraživanja sprovedenih na više od 130.000 subjekata širom svijeta u pogledu efekata nasilnih video igrara na mlade.

Zaključak studije Craig Anderson-a, istaknutog profesora psihologije na Iowa State University, i ravnatelja Iowa State Centra za proučavanje nasilja, izloženost nasilnim video igrama izravno uzrokuje povećanu agresivnost razmišljanja i ponašanja te uzrokuje asocijalno ponašanje mladih.

Sada sa sigurnošću možemo reći da bez obzira na metode istraživanja, i bez obzira na kulturu testiranu u ovoj studiji, bilo Istočna ili Zapadna, dolazi se do istog zaključka, izloženost nasilnim video igrama povećava vjerojatnost agresivnog ponašanja i u kratkoročnom i u dugoročnom kontekstu,

rekao je Anderson.

nasilne_igriceTim sastavljen da analizira rezultate prethodnih literatura (žargon u statistici poznat kao meta-analitički postupci) da testira koliki utjecaj na ponašanje imaju nasilne video igre, na misli i osjećaje pojedinca koji je u rasponu dobi od osnovne škole do fakulteta. Istraživači su također uveli novi longitudinalni podatak koji potvrđuje da je igranje nasilne video igre uzročni čimbenik rizika za dugoročne štetne ishode.

Analiza pokazuje da nasilne video igrice utječu na djecu i istočne i zapadne kulture, muškarace i žene u svim dobnim skupinama. Za Anderson-a, posljedice mogu ići tako daleko da poziva na reformu politike.