U pokušaju da smanji broj prevara i neprikladan sadržaj, organizacija koja je odgovorna za upravljanje Ruskog .RU domena uvodi dodatnu verifikaciju za registraciju.

Počevši od 1. aprila, svako ko registruje domen .RU morati će da obezbedi kopiju pasoša ili ako su u pitanju firme, papire o registraciji. Trenutno se domeni mogu podesiti bez verifikacije, praksa koja je omogućila prevaranatima da brzo podesite .RU domene pod lažnim imenima.

Promene će pomoći Rusiji da svoja pravila usklade sa međunarodnom praksom. .Ru administratori brinu o "čistoći" domena, a mi ne trebamo negativan sadržaj, dok urednik takvog sadržaja je često nepoznati korisnik,

rekla je Olga Ermakova, menadžer informacionih projekata Koordinacionog centar za .RU domen.

Kriminalci u Istočnoj Evropi su koristili .RU domene, registrujući se pod lažnim identitetom i koristeći ih za slanje spama i hakovanje računara.

Uz nove zahteve za registraciju domena, biće teže za kriminalce da nastave sa poslovanjem kao do sada. U najmanju ruku dodatni uslov da moraju da podnesu dokumenta registranata će učiniti proces skupljim i dugotrajnijim.

Ranije ove sedmice, predstavnici U.S. Federal Bureau of Investigation i U.K. Serious Organised Crime Agency (SOCA), lobirali su grupe odgovorne za koordinaciju sistema imena domena da sprovode čvršću politiku za prepoznavanje imena.

Trenutno je izuzetno lako da se registruje ime domena sa lažnim podacima,

rekao je Paul Hor, viši menadžer i šef za e-kriminala u SOCA.

Prošlog meseca, studija o Internet domenima je utvrdila da su samo 23 odsto podataka u evidenciji tačni.