google-vs-china-ghiasidotorg Prema nekim izvještajima iz Pekinga, očekuje se da će Google danas da objavi povlačenje iz Kine do 10. Aprila.

Informacija od neidentifikovanog izvora da Google napušta Kinu 10. aprila, nije u ovom trenutku potvrđena od strane Google,

navodi se u China Business News.

Google, koji ima značajan udeo na tržištu pretrage u Kini, u januaru je najavio da više ne namerava da cenzuriše rezultate pretrage u toj zemlji i da će razmotriti svoj odlazak u potpunosti. Google je identifikovao Kinu kao izvor napada na istaknute karakteristike US Web i e-mail naloge koji pripadaju aktivistima za ljudska prava, iako nije otkrio određene ljude iza njih. Sa svoje strane, kineska vlada je negirala bilo kakvu vezu.

Posle nekoliko meseci pregovora oko toga da li se može pokrenuti Google.cn sa ili bez ograničenja, prema izveštaju Financial Times prošle nedelje, sada je 99,9 odsto izvesno da će se Google.cn ugasiti.

Kineska vlada je navodno upozorila Google-ove poslovne partnere da se pripreme za dan kada neće moći koristiti Google-ove usluge. Ranije ove nedelje, Google je potvrdio da je primio pismo koje je navodno potpisalo 27 reklamnih partnera u Kini, koji se žale na nedostatak komunikacije od strane Google i zahtevaju odgovor na pitanje, kako će im se nadoknaditi šteta ako se firma povuče iz Kine.