wikipedia-logo Wikipedija, mesto gde korisnik kreira enciklopedije i šesti rangirani sajt na Internetu danas, treba da doživi neke promene. Predstojeći Wikipedija redizajn, ima za cilj da sajt učini lakšim za navigaciju, lakšim za pretraživanje i što je možda i najvažnije, lakšim za uređivanje.

Novi dizajn, nazvan "Vektor" je u upotrebi tokom proteklih šest meseci, kojeg testira grupa od 500.000 beta testera. Uključene su i ispravke i promene kao što su pojednostavljene navigacija, premeštanje okvira za pretragu, smanjenje nereda, pa čak i ažuriranje Wikipedija logotipa. Takođe, svi korisnici Wikipedije na engleskom jeziku uskoro će biti u mogućnosti da napravite PDF i štampaju knjige od Wikipedijinih članaka, servisi će biti dostupni samo prijavljenim korisnicima.

Međutim, najzanimljivije promene se kako je Wikipedija učinila da se stranica može urediti što lakše. Nova traka sa alatkama će biti obezbeđena, koja će da omogući urednicima lakše ubacivanje linkova i tabela, a uključeni Cheatsheet će pomoći korisnicima da pristupe najčešće korišćenim funkcijama.

UsabilityToolbar

Ove promene koje će biti lansirane narednog meseca su samo početak. Do kraja ove godine, sajt će videti još radikalnije promene za uređivanje procesa. Ovo uključuje sledeće:

  • Smanjenje količine wiki koda kojeg korisnici vide u uređivačkom sistemu i omogućavanje promene podataka u tabelama i informacionim poljima putem jednostavnih formi.
  • Omogućavanje da sami čištite stranicu i oslobodite se zbunjujućeg sadržaja.
  • Pružanje novog alata za navigaciju dugih članaka, dok ih još uređujete.

Usability-comingsoon

Interesantno je da samo 1% korisnika Wikipedije odgovoran za polovinu izmena na stranicama. Wikipedjin osnivač Jimmy Wales čak je i izjavio da je sajt zaista napisala zajednica, posvećena grupa od nekoliko stotina dobrovoljaca.

Imajući u vidu ove statistike, i ne čudi što Wikipedija želi da napravi neke promene. Nedavni izveštaji ukazuju na usporen rast, silazni trend za koji koji je delimično kriv sve složeniji postupak uređivanja. Tokom proteklih nekoliko godina, broj novih članaka dnevno je spao sa 2200 u julu 2007 godine na 1300 koliko ih je danas. Pojednostavljivanjem procesa uređivanja, Wikipedija bi potencijalno preokrenula taj trend.

Kada edukovani ljudi ne mogu da učestvuju u uređivanju Wikipedije jer smatraju da je vrlo zbunjujuća ili teška za uređivanje članaka, to je ozbiljan problem koji podriva potencijalni kvalitet, širinu i dubinu sadržaja koji bi mogao da se ponudi.