myspacecompete Pionir u virtualnom svijetu There.com, će se zatvoriti 9. marta kao žrtva recesije i trošenja na brendiranje godinama u nazad. U utorak je ovu vijest objavio Mike Wilson direktor There.com.

Usluga pokrenuta u jesen 2003 godine, bila je potpuno 3D socijalno okruženje sa sofisticiranim gospodarstvom, predivnim vozilima poput hoverboard i hoverboats i na kraju sa širokim spektrom sadržaja.

U svojim ranim danima, There.com je dobio veliki dio pozornost za svoj 3D virtualni svijet, daleko više čak i od Second Life-a, koji lansiralan otprilike u isto vrijeme.

Dok Second Life rastao polako, ali konstantno, sa daleko manje sredstava, There.com se borio da nađe svoje uporište kroz svoje financiranje. There.com je gotovo otišao iz poslovnih aktivnosti nekoliko puta prije prve prodaje svog intelektualnog vlasništva, re-licenciran je, a na kraju je Wilson, eBay-ov četvrti zaposlenik, pristao da finanansira njegov dalji razvoj.

Tijekom godina, Second Life virtualni svijet je širio svoju populaciju, dok je There.com rastao polako i sve više privlačio okruženja poput MTV i druge brandove namjenjene mladima.

Na kraju, čini se da u There.com-u nisu mogli odložiti ni zadržati uticaj gospodarske krize. U svojoj oproštajnoj izjavi, Wilson je izjavio:

Dok broj naših članova i broj ljudi u svijetu nastavlja da raste, došlo je do osjetnog smanjenja prihoda, što u ovim gospodarskim vremenima ne treba da nas čudi. Tijekom prošle godine, i ovog kvartala, mi smo se borili da uvedemo nove značajke što smo brže mogli. Moramo otići, iako smo u vrlo kratkom vremenskom roku uveli potpuno novo okruženje za igrice, potpuno novi temelj za naše korisničko sučelje, poboljšane su interne učinkovitosti proizvoda, itd.

Možda zato što je izabrao drugačiji modela financiranja, Second Life izdavač-a Linden Lab je uspio ostati ispred recesije. Danas i Second Life je potisnut masovnim socijalnim igricama poput Farmwille, ali virtualni svijetovi se i dalje rađaju i privlače pozornost javnosti, iako udaljavaju obične korisnike svojim komplikovanim rješenjima i zahtjevima. Second Life je spoznao taj momenat i po zadnjim izvješćima pokušava da vrati staru slavu uvođenjem novih rješenja i olakšica za korisnike poput posebnog Second Life browsera kojim bi korisnici mogli komfornije da pristupaju virtualnom svijetu.