nexus-one-iphone1 Litvanska GetJar neovisna mobitel aplikacija prodala je više od 60.000 mobilnih aplikacija za velike mobilne platforme kao što su Android, Symbian i Windows Mobile, navodi se u studiji koja predviđa ogroman val u broju učitanih mobitel aplikacija i ekspanziju tržišta mobitel aplikacija.

Prema studiji Chetan Sharma Consulting, broj učitanih mobitel aplikacija bi trebao porasti sa 7 milijardi u 2009 godini na gotovo 50 milijardi u 2012 godini. Do tada će tržište vrijediti 17,5 milijardi dolara, bez obzira na očekivano niže cijene mobitel aplikacija, koje bi trebale odustati od trenutnog prosjeka od 2 dolara i doći na 1,5 dolar u 2012 godini.

Ilja Laurs izvršni direktor GetJar predviđa slično onom što smo nedavno čuli od Google-a

Lako je vidjeti da će mobitel aplikacije zasjeniti tradicionalni desktop Internet. Tako da je logično da će mobiteli ubiti desktop.

On podupire podatke iz studija, navodeći da je 17% GetJar korisnika provodi više vremena na Internetu koristeći smartphone u poređenju sa desktop korisnicima.

Rad na desktop-u je još uvjek drugačiji nego rad na smartphone. Tržište mobitel aplikacija definitivno ima ogroman prostor za rast, pogotovo sa dolaskom iPad-a, prelaskom na veći uređaj. Ali bolje malo pričekati i vidjeti kako će se stvari odvijati na tržištu prije nego proglasimo desktop mrtvim ili nevažnim.