Foursquare, Gowalla i Brightkite, sve nude jednostavan i zabavan način svojim korisnicima da identifikuju svoju lokaciju drugim korisnicima na mreži, dok Buzz i Twitter koriste geolociranje IP adresa i GPS ugrađen u korisnički smartphone.

Mnogi tweets i status update-i već su u poziciji da na neki način govore svetu gde je neko, direktno ili indirektno, i postoji opšti osećaj da ako se zna gde nešto radiš je jednako važno kao i saznanje šta radiš posebno kada je u pitanju oglašavanje prodaje ili neki drugi način zarađivanja novca od servisa koji omogućava update statusa.

Mana ovog novog tipa razmene je lepo ilustrovana na sajtu “Molim vas Orobiti Me”, koji pokazuje opasnost od prekomerne razmene informacija, demonstrirajući kako je lako da se kroz Twitter podatke utvrdi kada je neko van kuće i samim tim laka meta za provale.

Prošle nedelje na South by SouthWest Interactive Konferenciji, Danah Boyd ekspert kompanije Microsoft za istraživanje u društvenim medijima čvrsto je tvrdila da privatnost nije mrtva i da joj nije smanjen značaj. Konkretno ona, upoređujući lične informacije za identifikaciju sa neprijatnim informacijama, naglašava da ih treba tretirati drugačije jer su posledice izloženosti drugačije.

Potencijal online servisa baziranih na lokaciji da okaljaju reputaciju pojedinca je enorman, a to prevazilazi očigledne primere otkrivanja tajnih poslova ili izlaganje dece roditeljskoj proveri.

Ali kako sve više i više uređaja automatski ažurira podatke o lokaciji, curenje podataka ove vrste postaje neizbežno.

Pružaoci raznih usluga će bez sumnje dokazivati da njihovi sistemi mogu biti konfigurisani tako da se obezbedi privatnost i poverljivosti, ali kako smo nedavno videli prilikom Facebook-ovok menjanja opcije privatnosti, to nije uvek dovoljno.

Google-ova odluka da koristi česte kontakte Gmail-a, kao polazište za listu sledbenika na Buzz mikro-blog platformi je motivisana sa željom da raste dovoljno brzo da se suprotstavi Twitter-u, a posledice po privatnost korisnika su bile zapostavljene dok negodovanje javnosti nije prisililo Google na promene.

Možda će jednog dana preduzeća početi gubiti poslove zato što njihovim zaposlenima cure svakakve potencijalno neprijatne informacije o njihovom kretanju, susretima i mišljenjima o klijentima, tako ćemo videti neki ozbiljan pritisak na servis provajdere da ponude više iznijansiranijie i efikasnije kontrole privatnosti.