google Jutros, na svom glavnom blogu, Google je objavio mali podsetnik za sve o svom pogledu na cenzuru na Internetu. Konkretno, to im se nikako ne sviđa. Oko Kineskog zahteva za cenzuru sve se zna ali je Google osim toga ponudio i nove zanimljive stvari kao što je činjenica da od 100 zemalja širom sveta u kojima Google pruža svoje usluge, u 25 je bar delimično blokiran.

Mi smo videli ove pokušaje kontrole na mnogo načina. Kina je najveći polarizacioni primer, ali nije jedini, Google proizvodi su blokirani u 25 od 100 zemalja u kojima nudimo naše usluge.

piše Google.

Open Net Initiative pokazuje zemalje širom sveta za koje zna da cenzurišu neke web sadržaj. Sve u svemu, ima nekih 40 zemalja koje danas cenzurišu Internet na neki način.

Iako se svi slažu da moraju postojati granice koje informacije bi trebalo da budu dostupne na Internetu, na primer dečija pornografija, mnoge od novijih vlada vrše ograničenja koja vidimo danas, koja ne samo da udaraju u samu srž otvorenosti Interneta, već i krše član 19 Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima. Ali isto tako ne želimo da se uključimo u političke cenzure. Ovo posebno važi za zemlje poput Kine i Vijetnama koje nemaju demokratske procese kroz koje građani mogu da ospore cenzure. Mi pažljivo procenjujemo da li ili ne da uspostavimo fizičko prisustvo u zemljama u kojima su političke cenzure.

kažu u Google-u.

Prije nekog vremena, Google je primetio da je online sloboda govora u Vijetnamu pod sličnim hakerskim napadima kao što je bio slučaj i u Kini.