microsoft_logo Facebook i Twitter su postali važna platforma za političare i javne ličnosti koje ih povezuju sa njihovim simpatizerima. Juče je Microsoft pokrenuo TownHall (gradska vijećnica), socijalnu mrežu dizajniranu za potrebe političara.

Gradska vijećnica je dio Microsoft-ove novog “Campaign Ready” paketa alata i to je u biti plug-and-play platforma bazirana na lokaciji na Windows Azure, koji se može koristiti za izgradnju web stranica koje podržavaju korisnički angažman oko kampanja i hrabrenje simpatizera na sudjelovanje.

Ciljna publika su vladini dužnosnici koji traže načine za prikupljanje povratnih informacija i ocijenjivanje interesa u svojim zajednicama.

TownHall ima podršku za pristup preko Facebook Connect, uključuje anketna pitanja, daje posjetiteljima mogućnost da postave pitanja i dobiju odgovore na pitanja, kao i bedž odnosno nagradu za sudjelovanje. Platforma je dizajnirana tako da se teme sa najviše topika provlači do vrha. Takođe, korisnici su u mogućnosti pokrenuti izvješća i pretraživanje unutar zajednice.

Ostaje da se vidi da li će Microsoft sa TownHall postati relevantniji igrač u socijalno-medijskom prostoru.