google Juče je peHub izvestio da je Google kupio tajnog proizvođača čipova Agnilux za nepoznatu sumu, što je Google i potvrdio danas. Agnilux je pokrenut od strane članova P.A. Semi tima koji su napustili brod ubrzo nakon što je Apple kupio preduzeće 2008 godine, a bilo je glasina da rade na nekoj vrsti energetski-efikasnog server procesora.

Kupovina je pokrenula neke špekulacije da bi Google mogao početi da izrađuje svoj sopstveni server procesor, i da će se možda početi takmičiti sa Apple-om izrađujući A4 “ubicu” i stavljajući ga u tablet PC. Google prati situaciju i mogućnost da bi ARM proizvodi uskoro mogli biti sastavni deo mnogih servera, tako da bi Google-u trebale ubedljive performanse u slučaju da ide na ARM sa relativno niskim volumenom da bi koristili za svoje datacentre.

Što se tiče ideje o Google-ovim tablet procesorima, nema šanse da će se Google gnjaviti pokušajima da izbaci van NVIDIA Tegra ili Snapdragon Qualcomm. Google-ova granica je njegov datacentar, i Google-tablet će doći sa činjenicom da se on na najbolji i najjeftiniji način povezuje sa tim data-centrom. Postojeća ponuda ARM ekosistema je u redu za ovu namenu.

Google je kupio firmu ne za silikonsku stručnost ili da izgradi stvarni hardver, nego za pomoć sa Google-ovim uvodjenjem platformi kao što su Chrome i Android operativni sistem za druge uređaje poput tablet PC, ili možda čak i za televizijski set-top box. Drugim rečima, Google je kupio Agnilux za svoje potrebe, a ne zato što Internet gigant planira da uđe u posao sa procesorima.