google Google nastavlja da pokazuje da je opravak online oglašavanja u punom jeku. Za svoj fiskalni prvi kvartal, koji je završen 31. marta, Google je u četvrtak prijavio prihod od 6.77 milijardi dolara, što je više za 23 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Finansijski analitičari procenjuju da su Google-ovi troškovi prema partnerima 1.71 milijarde dolara. To onda dovodi neto prihod da 5.06 milijardi dolara, malo više nego što su analitičari procenjivali za ovaj kvartal ( 4.95 milijarde dolara).

Neto prihod je 1,96 milijardi dolara, što je 38 odsto više od prvog kvartala prošle godine kada je neto prihod bio 1.42 milijardi dolara. Isključujući posebne jednokratne troškove, to onda znaći 6,76 dolara zarade po akciji, u poređenju sa procenama analitičara od 6.60 dolara zarade po akciji.

Mi i dalje snažno investiramo u ljude, proizvode i akvizicije. Finansijske performanse su bile jake u svim geografskim segmentima i svim kategorijama, uključujući i pretragu, prikazivanja i oglase za mobilne uređaje

rekao je Patrick Pichette, Google-ov glavni finansijski službenik.

Prihoda od Google-partnera, kroz AdSense mrežu je rastao nešto brže od oglasa na Google-ovoj sopstvenoj mreži sajtova, 24 odsto u poređenju sa 20 odsto. Prihod od oglasa na Google sajtovima čine 66 odsto ukupnog prihoda.

Plaćeni klikovi su porasli 15 odsto u odnosu na prvi kvartal 2009 godine, kao i cena po kliku koja je porasla 7 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Oba su važna merenja za ocenjivanje Google performansi: plaćeni klikovi predstavljaju broj ljudi koji klikne na oglase pretrage, dok cena po kliku predstavlja iznos koji oglašavači plaćaju Google-u za svaki klik po modelu licitacije koja određuje cenu oglasa.

Google zapošljava 20.621 radnika na kraju prvog kvartala, u poređenju sa 19.835 koliko je imao na kraju 2009 godine.

Što se tiče prodaje, Nikesh Arora, predsednik globalne prodaje i razvoja poslovanja, izjavio je da Google investira u display oglašavanje. A Jeff Huber, potpredsednik inženjeringa je rekao da Google agresivno zapošljava ljude za projekte Android i Chrome, kao i za Google Apps poslovanje.

Osim toga, nekoliko novih detalja o poslovanju kompanije Google. Niko od rukovodilaca Google-a nije želeo da komentariše koliko je Google prodao Nexus One telefona tokom kvartala, priča se svodi da su "izuzetno srećni" sa prodajom i da je Nexus One profitabilan ali još ne u materijalnom obliku!