Skoro sve što ste ikada rekli na Twitter-u trebalo bi da se može naći preko Google pretrage.

Google je objavio pokretanje pretrage Twitter arhive hronološki organizovanih Twitter poruka po temama. Kada korisnik klikne na određeni dan koji je sadržao preterano veliki broj tweet-ova koji se odnose na tu temu, oni će biti predstavljeni listom svih pojedinačnih tweet-ova od tog dana.

ggp_610x352

Pretraživači će moći da počnu od opcije "sada" u krajnjoj desnoj strani vremenske linije i da idu unazad kroz vreme krečući se na levu stranu.

Sada će pretraživači biti u mogućnosti da pronađu tweet-ove koji se odnose na nešto što se desilo u prošlosti, i na nacionalnom nivou vesti i na lokalnom nivou događaja. Ova vrsta arhivskog iskustva oko sadržaja je nešto što za nas nije novo I nepoznato,

rekao je Dylan Casey, menadžer proizvoda Google-a, koji nadgleda celi projekat.

Google je izjavio da će samo tweet-ovi od februara ove godine pa na ovamo biti dostupni za pretragu u narednih nekoliko dana. Ali, plan je da se ukljuće svi tweet-ovi, naravno i oni od martu 2006, kada je Twitter napravio svoj debi.

Google organizovanje Web-a u realnom vremenu počelo je ozbiljno u decembru prošle godine, kada je objavio pretragu u realnom vremenu. Twitter nije jedina komponenta Web-a u realnom vremenu koja uključuje stvari kao što su status poruka i microblog postovi, ali stručnjaci za pretragu se slažu da je svakako najveći deo.

Twitter ima i sopstvenu stranicu za pretragu, ali rezultati su grupisani ili oko aktuelne teme dana ili jednostavno tweet-ovi iskaču kako ljudi tweet-uju na Twitter-u iz minuta u minut. Twitter takođe omogućava korisnicima da vide arhivu svojih poslednjih 3.200 tweet-ova, ali za neke ljude to je možda u najboljem slučaju nekoliko nedelja, a još i ne postoji dobar način da se pretraži arhiva za određene teme.

Google će u razultatima pretrage prikazivati samo javno dostupne tweet-ove, tako da ako se Twitter korisnik vrati unazad i obriše neki ponižavajući post, to se neće pojaviti u rezultatima pretrage.

Međutim, nije baš jasno kako će Twitter korisnici moći da obrišu tweet ako su izvan granice od 3.200 tweet-ova u arhivi.

Google je shvatio kako će korisnici moći da izbrišu stare tweet-ove čak i ako nemaju pristup tim tweet-ovima kroz svoje arhive, oni će ga moći izbrisati preko Twitter tako što će otvoriti tweet kao registrovani korisnik I izbrisati ga.