Do sada jedna od najboljih prvo-aprilskih šala je svakako i ova Google-ova koji tradicionalno svake godine objavi po jednu egzotičnu i prilično šaljivu obavijest na 1. april.

Početkom prošlog meseca gradonačelnik Topeka u Kanzasu je zapanjio svet najavivši da je njegov grad odlučio da promeni svoje ime u Google.

topeka_photo_02

Google je izjavio da na ukazanu čast ovim gestom želi da odgovori tako što će da će od 1. aprila Google zvanično promeniti svoje ime u Topeka.

Nismo olako doneli ovu odluku, Što smo više surfovali oko (bivšeg) Topeka, opštinskog sajta, osećali smo sve više bliskosti smo sa ovim divnim gradom na obodu “Velike ravnice”.

U stvari, Google Gradonačelnik Bill Bunten je izrazila najbolje: "Ne dajte se zavarati. Čak i Google zna da svi putevi vode u Kanzas, ne samo one žute opeke. "

Ovako dramatična promena ne može da prođe bez posledica, možda čak i nekih poremećaja. Evo nekoliko stvari na koje će si u Topeka zajednici imati u vidu jer smo počeli jednu od najvažnijih tranzicija u istoriji naše kompanije:

  • Korespondencija sa našim sedištem i kancelarijama širom sveta bi od sada trebalo da budu upućivani na Topeka Inc.
  • Google zaposlenih nekada poznati kao "Googlers" bi sada trebalo da se zovu "Topekers" ili "Topekans", u zavisnosti od rezultata sastanka. Bez obzira na ishod, zaključak je jasan: mi nismo više u Google-u.
  • Za naša nova imena proizvoda će biti potrebno neko navikavanje. Na primer, mi ćemo morati da osiguramo da korisnici Topeka News i Topeka Maps ove usluge nastave da koriste kao i do sada. Isto se odnosi i na Topeka Talk. Project Virgle, naš zajednički poduhvat sa Richard Branson i Virgin za pokretanje prve stalne ljudske kolonije na Marsu, ubuduće će biti poznata kao Project Vireka.

Na kraju, želimo da bude jasno da ova inicijativa neće imati nikakvog uticaja na opštine koje su odabrane da učestvuju u našem eksperimentalnom projektu za mreže ultra velike brzine, u kojem je Google iz Kanzasa samo jedna od mnogih zajednica koje su mogle da se prijave.

Napisao Eric Schmidt,

predsednik i izvršni direktor Topeka Inc.