logo_yahoomail Kako izveštava Associated Press, tri strana novinara i jedan analitičar su prijavili da su njihovi e-mail-ovi hakovani u Kini. The New York Times je izvestio da je bilo "na desetina boraca za ljudska prava, akademika i novinara koji pokrivaju Kinu", uključujući i autora Andrew Jacobs.

Jacobs je izjavio da "hakeri menjaju njegova e-mail podešavanja tako da se sve prepiske tajno prosleđuju na neku drugu e-mail adresu”.

Agencija France Presse je izvestila da je Yahoo izbegavao da direktno adresira hakere na svoje e-mail-ove, rekavši samo da osuđuje sve napade bez obzira na poreklo ili svrhu.

Yahoo je otvoreno osuđen za u predaju informacije o reporteru Shi Tao kineskim snagama bezbednosti 2005 godine. Njihova akcija je rezultirala dugom zatvorskom kaznom za Shi Tao, za deljenje kineskog medijskog prostora stranim izvorima.

Kina ima najsofiscitiraniju cenzuru u svetu, krivične zakone i elektronske mere. Pored toga, neki veruju da vlada sponzoriše ili bar podstiče hakere na napade na imovinu stranih kompanija, kao što je onaj zbog kojeg je Google najavio odlazak iz Kine.