Povećanje brzine učitavanja sajtova je važno, ne samo za vlasnike sajtova, nego i za sve korisnike Interneta. Obzirom na to, Google je zvanično uveo brzinu učitavanja sajta kao parametar za rangiranje sajtova u rezultatima Google pretrage. Brzina sajta odražava koliko brzo sajt reaguje na web zahtev.

Brži sajtovi-srećniji korisnici, rezultati su Google istraživanja, kada se sajt sporo učitava, posetioci provode manje vremena na njemu. Ali brže učitavanje sajtova ne samo da poboljšava korisnička iskustva, nego kako nedavni podaci pokazuju, poboljšanje brzine sajta takođe smanjuje operativne troškove.

Ako ste vlasnik sajta, webmaster ili web autor, ovde su neke besplatne alatke koje možete upotrebiti da procenite brzinu vašeg sajta:

Page Speed, open-source Firefox/Firebug dodatak koji procenjuje performanse web stranice i daje predloge za poboljšanje.

YSlow, besplatna alatka iz Yahoo-a, sugeriše načine za poboljšanje brzine sajta.

WebPagetest pokazuje vodopadski prikaz stranice "opterećenja performansi uz optimizacionu proveru.

U Webmaster Tools, Labs > Site Performance prikazana je brzina vašeg web sajta, prema iskustvima korisnika širom sveta.

Picture_83

Ostale alate možete pronaći na code.google.com/speed.

Dok je brzina za sajt novi parametar za sortiranje rezultatae Google pretrage, on ne nosi toliku težinu kao relevantnost stranice. Trenutno na manje od 1% upita pretrage utiče brzina sajta u implementaciji a i u ovom trenutku signal za brzinu sajta važi samo za posetioce pretraživanja na engleskom jeziku na Google.com.

Savet je da počnete da obraćate pažnju na brzinu vašeg sajta (navedeni alati pružaju odličnu polaznu osnovu), ne samo da poboljšate vaše rangiranje u pretraživačima, nego da poboljšate iskustvo svima na Internetu.

Ova Google inicijativa bi svakako trebala da doprinese boljem hardverskom okruženju web sajtova kao i maksimalnoj optimizaciji software resursa, sve u svrhu bržeg i boljeg interneta, od kojeg će svi imati korist, iako će se webmasteri morati malo više truditi i trošiti više resursa da bi postigli što bolju pristupačnost i brže učitavanje svojih web stranica.