Iphone-OS-4 Tijekom posebnog medijskog događaja održanog u Cupertinu, Apple je predstavio pojedinosti o sljedećem glavnom update-u za iPhone OS koji pokreće iPhone, iPod Touch i iPad. Update će programerima omogućiti pristup za preko 1500 novih API-a za poboljšanje i proširenje mogućnosti njihovih aplikacija, i dati korisnicima više od 100 novih značajki kao što su multi-tasking i poboljšanja za podršku poduzetništvu.

Apple-ov director Steve Jobs navodi sedam glavnih novih značajki koje je opisao kao ključne za OS. Jobs objašnjava da je implementacija multi-tasking-a laka ako trajanje baterije i performanse nisu problem, ali Apple je iskoristio vrijeme da razvije sustav koji kako kaže izbjegava te zamke.

Nismo prvi u ovome ali ćemo zato biti najbolji,

rekao je Jobs.

Viši potpredsjednik iPhone programskog inženjerstva Scott Forstall donosi više detalja. Apple je posmatrao na tisuće aplikacije kako bi utvrdilo koje servise aplikacije najvise koriste za rad u pozadini.

U iPhone OS 4, mi smo pružili te usluge kao API za developere

rekao je Forstall.

Na taj način, iPhone OS može upravljati tim uslugama, na način da najbolje optimizira bateriju i performanse.

Pandora osnivač Tim Westergren je pokazivao verziju Pandore koja koristi ove API prednosti, za obavljanje više zadataka. Westergren je stream-ovao glazbu sa Pandora-e, i prelazio na iTunes da kupi pjesmu koju voli, i stream-ing je trajao bez ikakvih problema dok je kupovao.

O ostalim potencijalnim koristima pozadinskih procesa se raspravljalo ili su demonstrirane, kao što je ostavljanje aktivnog Skype da bi mogao da primi VoIP pozive, ili dopuštajući GPS aplikacijama poput TomTom-a da kontinuirano pratiti vašu lokaciju. Aplikacije, kao što su Loopt ili Foursquare mogu se registrirati da bi davale obaviještenja kada iPhone otkrije da se prebacio na drugu pristupnu tačku. Aplikacija se onda može aktivirati a GPS dati vašu novu lokaciju.

Konstatirajući privatnost, Forstall otkriva sistem obaveštenja koji otkriva koje aplikacije su zatražile podatke o lokaciji. To će spriječiti korištenje vaših podataka o lokaciji bez vašeg znanja, a također bi trebalo da obeshrabri svakog developere da pokuša to da uradi.

Osim audio, VoIP, i pozadinskih lokacija, Forstall govori i o nekim drugim pozadinskim servisima koje programeri mogu dodati na njihove aplikacije kao što su obavijesti koje “iskaču” po svršetku posla, i brzom prelazu sa aplikacije na aplikaciju. Ova posljednja značajka omogućuje da bilo koja aplikacija zamrzne svoje stanje tako da to ne koristi CPU resurse. Kad se aplikacija prebaci natrag u prvi plan, ona i dalje radi kao da se ništa nije dogodilo.

Folderi

Nova značajka iPhone OS je Springboard launcher. Možete dodati prilagođene pozadine i za zaključavanje ekrana i za početni zaslon, isto kao i na iPad-u. iPhone OS sada ima i folder-e koji će vam omogućiti lakšu organizaciju. Folder-i se mogu smjestiti u Dock, za brzi pristup grupi aplikacija. Sa Folder-ima, korisnik može skladištiti do 2.000 aplikacije na svoj mobilni uređaj.

Email

Apple je napokon dodao jedinstveni inbox za poštu, tako da oni koji imaju više e-mail naloga na svom iPhone sada mogu vidjeti sve e-mail-ove odjednom bez prebacivanja naloga.

iPhone OS 4.0 donosi i novo šifriranje podataka. Korisnici će biti u mogućnosti do šifriraju e-mail i attachment-e pomoću PIN koda. I programeri će imati API za šifriranje podataka unutar svoje aplikacije.

iBooks donosi elektronske knjige na iPhone

Apple je također napravio verziju iBooks koja će raditi na iPhone i iPod touch. To je u suštini minijaturna verzija iBooks za iPad, sa pristupom iBookstore.

IT Administrator za iPhone Apps

iPhone OS 4,0 također će ima IT administrator za upravljanje mobilnih uređaja, tako da će te biti u mogućnosti distribuirati aplikacije bežično sa jednog na drugi mobilni uređaj, bez oslanjanja na iTunes. Uz davanje više mogućnosti Exchange sustavu, Apple je dodao podršku za Exchange Server 2010. A tu je i podrška za SSL-šifriranje VPN sesija sa Juniper i Cisco infrastrukturom.

Socijalni gaming

Apple gradi svoju "socijalnu gaming mrežu", srodnu Open Feint i Ngmoco Plus+ platformama, da programeri mogu uključiti potporu za svoje igre. Osim za vodeće na ljestvici, to će ponuditi standardizirani način za igrače da "izazovu" jedni druge.

iAd platforma za mobilno oglašavanje

Jobs se jako dugo zadržao na iAd, novoj Apple platformi za mobilno oglašavanje. Developeri će imati API pomoću kojih će moći dodati podršku za oglase u svoje aplikacije, pa će se Apple (preko svog Quattro Wireless) baviti svim neophodnim oglasima.

Oglasi će pomoći u podršci besplatnim aplikacijama, a razvojni programeri će dobiti "industrijski standard" 60 posto prihoda od oglasa. Jobs je naveo da će Apple uskoro imati čak 100 milijuna mobilnih uređaja sa iPhone OS, nudeći čak 1 milijardu oglas prikaza po danu.

Ovo je prilično ozbiljna prilika,

rekao je Jobs.

resized_iPhone_OS_4_AP Jobs je rekao da će iAd ponuditi oglašivačima način za dodavanje "Emotion" koje video oglasi na televiziji često imaju, ali da Web i mobilno oglašavanje to trenutno nema. To uključuje izgradnju interaktivnih oglasa koristeći HTML5, CSS3, i JavaScript.

Možda najbolja karakteristika iAd platforme je ta da ne izlazite izvan aplikacije koju koristite za pregled oglasa. Prekinite oglase kad god želite, i ponovo ste tamo gdje ste bili.

iPhone OS 4,0 će biti dostupan ovog ljeta za iPhone i iPod touch. Najnoviji uređaji iPhone 3GS i treća generacija iPod Touch, će dobiti sve značajke navedene ovde i još mnogo toga. Prethodne generacije iPhone 3G-a i druga generacija iPod Touch bi trebale dobiti većinu ovih mogućnosti, ali nažalost to ne uključuje multitasking. Prve verzije iPhone i iPod touch neće dobiti ništa od navedenog.

iPad vlasnici, koji već imaju nekoliko ovih značajki, sa iPhone OS 4.0 će biti u mogućnosti da to u potpunosti ažuriraju (update-ju).

Globalne statistike

Tijekom najave Jobs je dao i neke impresivne detalje prodaje iPad-a za prvih nekoliko dana. Do sada, Apple je prodao 450.000 iPad-a. Korisnici su kupili više od 3,5 milijuna iPad aplikacija i 600.000 e-knjiga iz iBookstore. Broj iPad specifičnih aplikacija u App Store je vići od 3.500 i raste, što donekle potvrđuje neke dosadašnje izjave i špekulacije.

Na pitanje o Apple-ovom stavu o dodavanju Flash ili Java podršku za svoj
e mobilne uređaje Jobs je odgovorio da se ništa nije promjenio i da podrške neće biti. Drugim riječima Apple sve dublje i dublje zakopava Adobe, a šanse za pomirenjem su minimalne, izuzev ako se Apple ne odluči da kupi Adobe?!