palmpre Palm je tražio kupca i zvanično objavio da je posao gotov. Hewlett Packard je kupio Palm za 1,2 milijarde dolara, objavljeno je juče.

HP plaća 5.70 dolara po akciji za Palm, 23% premija preko. Poslednjih godinu dana Palm akcije su dostizale navišu vrednost od 18 dolara po akciji.

HP će potrošitii skoro 1 milijardu dolara u gotovini. Prema podacima iz Capital IQ, HP ima 13,6 milijardi dolara u gotovini i kratkoročnim ulaganjima. Sporazum će se zatvoriti u fiskalnom trećem kvartalu, koji se završava 31. jula 2010 godine.

Palm je napravio jedan lep operativni sistem na WebOS, ali nije uspeo da se izbori sa njim za veće tržište. Palm-ov tržišni udeo u smartphone svetu je u konstantnom padu.

Google-ov Android operativni sistem je prešao ispred Palm-a početkom ove godine, u SAD, tako da je Palm OS na poslednjem mestu.

HP se nada da će generalni direktor i predsednik Palm-a Jon Rubinstein ostati u kompaniji i pomoći svojim znanjem u daljem napretku. .

HP objašnjava kupovinu, rekavši da Palm nudi

idealnu platformu za proširenje HP-ove strategije mobilnosti i stvaranja jedinstvenog HP iskustva povezujući više mobilnih uređaja. Palm poseduje značajna IP sredstva i ima visoko kvalifikovani tim.

Znaći, mogao bi se uskoro pojaviti HP tablet sa Palm OS.