siri_semanticapp Na krilima izvješća o Apple-ovoj kupovini Intrinsity, Apple je čini se napravio još jednu kupovinu, a to je Siri osobni asistent za iPhone. Pozivajući se na obavijest prije spajanja, objavljene od strane američke Federalne trgovinske komisije, transakcija neće biti zadržana od bilo koje nepovjereničke recenzije. Sporazum je vjerojatno mali iz Apple-ove perspektive. Siri je mali startup sa 24 milijuna dolara u financiranju. Siri član uprave Gary Morgenthaler je potvrdio ovu transakciju.

Siri donosi razgovorno sučelje za iPhone koje vam omogućava da glasovno postavljate pitanja ili zadatke, poput traženje Francuskog restorana u blizini i rezervacija stola, naručivanje taksija, i sl. te nudi da dobijate odgovore za to. Siri kombinira impresivan niz tehnologija i dovodi ih zajedno na iPhone. To uključuje obradu jezika i semantičke analize. Osnovna tehnologija je razvijena u SRI sa 200 milijuna dolara vrijednom DARPA potporom. Posljednji krug financiranja je vodio Hong Kong milijarder Li Ka-shing (činjenica za koju je malo ko znao), koji je i jedan od Facebook investitora.

IPhone aplikacija je razgovorno sučelje sa Siri serverima na webu, koji se vežu na gotovo 30 različitih API pri lansiranju, a kasnije sa još više. To uključuje OpenTable, TaxiMagic, MovieTikets.com, Rotten Tomatoes, WeatherBug, Yahoo Local, Yahoo Boss, StubHub, Bing, Eventful Freebase, Citysearch, AllMenus.com, Gayot, i Wolfram Alpha.

Ova akvizicija može značiti dvije stvari a to je, Apple će dodati Siri kao standardnu aplikaciju na budućim iPhone i iPad uređajima ili je zainteresiran da obradu jezika i semantičkih tehnologija pretraživanja koje namjerava ugraditi u svoje aplikacije. Druga opcija se čini vjerojatnijom.