Novi tip malware inficira računala pomoću sajtova za djeljenje sadržaja i objavljuje korisničku Internet povijest na javnoj web stranici i prije nego zatraži naknadu za uklanjanje malware-a.

Japanski trojanski virus instalira se sam na računalo pomoću Winni-ja, popularnog servisa za razmjenu i dijeljenje sadržaja. Napada one koji skidaju ilegalne kopije igara u žanru Hentai, eksplicitni oblik anime. Web stranica Yomiuri tvrdi da je 5500 ljudi do sada priznalo da su zaraženi. Virus, poznat kao Kenzero, je pod nadzorom web sigurnosne tvrtke Trend Micro u Japanu. Zamaskirao se kao ekran instalacije igre, i on zahtjeva osobne podatke PC vlasnika.

Ona tada uzima web povijest korisnika i objavljuje online pod njegovim imenom, prije slanja e-mail ili pop-up zaslona sa zahtjevom za plaćanje kreditnom karticom 1500 jena (10 £) za " plaćanje svog kršenja autorskog prava" i uklanjanja web stranice.

Web stranica na kojoj se objavljuje web povijest korisnika je u vlasništvu tvrtke Romancing Inc. a registrirana je na fiktivnog pojedinca pod imenom Shoen Overns.

Fiktivna organizacija koja sebe naziva ICPP zaklada za autorska pitanja, prijeti pop-up prozorom nakon što virus pretraži hard disk tražeći ilegalan sadržaj, bez obzira da li zaista nešto nađe ili ne. Ona nudi "nagodbu", da se plati novčana kazna od 400 dolara, kreditnom karticom, te upozorava na skupe sudske sporove, pa čak i zatvorske kazne, ako žrtva zanemaruje obavijesti.

Ako su vam počeli iskakati pop-up prozori tražeći uplate za podmirenje tužbe kršenja autorskih prava, ignorirajte ih i koristite besplatne online anti-malware skanere, a ako želite neki online sadržaj, preuzmite ga sa renomiranih web stranica, ako to znači da morate plaćati, to je ono što morate učiniti.

savjetuje Rik Ferguson, viši sigurnosni savjetnik u Trend Micro.