Flickr i Picasa web albuma su mesto za skladištenje i organizovanje fotografija. Ali šta se dešava ako se odlučite da pređete ne neki drugi servis?

Postoje brojni razlozi zbog kojih bih možda željeli da povučete vaše fotografije sa Cloud-a, a neke usluge učiniće taj zadatak lakšim nego drugi.

Picasa web album

Zahvaljujući Google-ovom Data Liberation Front, skidanje velikog broja fotografija sa Picasa web albuma trebao bi da bude jednostavan zadatak. Ako koristite softver Picasa na desktop kompjuteru, onda samo otvorite File meni zatim Import from Picasa Web Albums ( uvoz iz Picasa web albuma), i to je to.

I dalje možete da pristupite tim fotografijama preko Interneta, međutim, bilo pojedinačno ili po osnovu albuma. Ali, ako želite da ih preuzmete, trebat ćete Picasa-u na desktopu (idite na meni preuzimanje sa svog albuma i izaberite Preuzmi na Picasa-u).

Flickr

Ako ste prijavljeni na Flickr na web-u, uvek možete da preuzmete slike jednu po jednu tako što ćete kliknuti na "All Sizes" (All Veličine) dugme, iznad svake fotografije i preuzeti u visokoj rezoluciji na desktop. Flickr bi morao ponuditi konsolidovaniji način da se to uradi, postoji nekoliko nezavisnih opcija koje čine život lakšim.

Flickr ima partnerstvo sa kompanijom Qoop koja omogućava da uvezete Flickr fotografije i stvorite veliki broj fotografsko štamparskih proizvoda, od čestitki do šolje na papiru za pakovanje. Jedan od ovih proizvoda, zapravo ima vrednost za ljude: backup CD ili DVD.

Za 14.99 dolara ili 19.99 dolara po disku, možete dobiti rezervnu kopiju na CD ili DVD, vaše cele Flickr kolekcije (iako treba napomenuti da Qoop pravi samo rezervne kopije fotografija, ne videa ili nečeg drugog što ste otpremili na Flickr). Naravno, to košta, ali ako su se vaše slike sa venčanja zaglavile na Flickr-u bez backup-a, to je onda verovatno vredno tih 20 dolara.

Flickery

Flickery je Mac OS X aplikacija (19.20 dolara ili 15 dana besplatna probna verzija) koji vam omogućava da uradite sve vrste stvari sa Flickr-om putem desktop-a. Kada registrujete Flickr da se koristi sa Flickery, možete direktno komunicirati sa vašim Flickr fotografijama, scenama, grupama, i bez potrebe da sa nešto radi u iPhoto.

flickery1_ars

Jedna od karakteristika Flickery je da možete da preuzmete slike sa Flickr-a u fasciklu na desktop-u, iPhoto ili Aperture. Ovo možete da radite jedno po jedno ili masovno, tako da je ovo još bolja opcija od opcije jedan po jedan na web-u.

FlickrDown

FlickrDown je besplatan program koji radi pod Windows-om (zahteva NET 2.0) i koji vam omogućava da preuzmete slike na desktop. Iako ne izgleda kao da je izmenjen u nekoliko godina, brojni Twitter sledbenici se kunu u FlickrDown kao pouzdan način da skinete fotografije sa web-a.

Kao što možete videti iz screenshot, korisnici mogu da biraju određene fotografije na Flickr setovima ili sve slike (pod pretpostavkom da su javne), uključujući i one koje nisu u setu, za preuzimanje.

flickrdown