Za 9 tjedana i 3 dana, Twitter će isključit osnovnu autentifikaciju za aplikacije, tako da će OAuth biti jedini način za spajanje na Twitter aplikaciju. Twitter-ov API tim je čak pokrenuo odbrojavanje za ono što zove "OAuthcalypse."

Trenutno, postoje dva načina za povezivanje sa aplikacijom, osnovna provjera autentičnosti, gdje ćete dati svoje korisničko ime i lozinku za treće strane, i OAuth, koji vam omogućava to povezivanje sa aplikacijom bez davanja informacija o vašem računu. Osnovna provjera autentičnosti će biti uklonjena 30. lipnja. Aplikaciji više neće biti dopušteno da pita za vaše korisničko ime i lozinku.

twitter-countdown

Twitter je postavio obavjest i sat za odbrojavanje na Twitter API Google grupi:

Naš plan je napuštanje osnovne autorizacije na API do 30. lipnja 2010, programeri će se morati prebaciti na OAuth do tog vremena, do tada davaćemo dosta savjeta o tome kako koristiti OAuth Echo, xAuth, itd. Mi stvarno želimo ovaj prijelaz učiniti što jednostavnijim za sve.

Važno je napomenuti da postoji iznimka u novoj politici a to je streaming API, koja pomaže aplikaciji da dobije gotovo u stvarnom vremenu pristup određenim skupova podataka Twitter-a koja i dalje podržava osnovnu autentifikaciju.

Promjena u politici i lansiranje sata za odbrojavanje OAuthcalypse su dobar potez brzo-rastuće kompanije, čineći cijeli Twitter sustav sigurnijim dok isto tako pruža programerima dosta vremena i obavijesti za prebacivanje na njihovu aplikaciju OAuth.