visa-logo Visa, jedna od najvećih svjetskih kompanija kreditnih kartica, sprema se za napad na online marketing prevarante koji su tiho korišteni od strane nekih od najvećih trgovaca na Internetu u posljednjih nekoliko godina.

Prodavači više neće moći puštati trećim stranama da naplate sa kartice kupaca a da vlasnik kartice ponovno ne unese informacije o kreditnoj kartici, rekli su u Visa. Ovo je Visa-in odgovor na jedan od najvećih skandala koji se događa u online prodajama već godinama.

Prošle godine, je američki Senat, odbor za trgovinu, znanost i transport, pokrenuluo istragu nakon što je saznao da su se tisuće potrošači žalili o primanju misterioznih troškova na kreditnim karticama.

Odbor je zaključio da su milijuni potrošača dovedeni u zabludu da se prijave na tzv. loyalty programe uz pomoć tvrtki kao što su Classmates.com, Continental Airlines, Priceline, Orbitz, Buy.com, i mnogi drugi. Zastupnici su tijekom rasprave rekli da su ti trgovci ostvarili profitabilan savez sa jednom ili više od tri tzv. post-transakcije marketing kompanije: Webloyalty, Affinion i Vertrue.

Kod većine sporazuma između marketing kompanije i trgovaca na malo, oglasne stranice se predstavljaju kupcima dok oni završavaju transakciju na stranici online prodavača. Mnogi kupci kažu da su unijeli svoju e-mail adresu i pritisnuli veliki "Yes" gumb na oglas jer se činilo da je 10 dolarski kupon za povrat novca. Mnogi koji su se žalili kažu da su mislili da su nagrađeni od strane prodavača za kupnju.

Kupci su obaviješteni da su se unošenjem svoje e-mail adrese pridružili članstvu programa i pristali platiti jednoj od marketinških tvrtki mjesečnu naknadu, koja je obično između 10 i 20 dolara. Mnogi ljudi su rekli da nisu vidjeli ovu obavijest.

Visa-in novi uvjet je osmišljen kako bi poslali jasan signal vlasniku kartice da je pokrenuta druga kupovina ćime ih štiti od upitne marketinške prakse,

kažu u kompaniji.