Organizatori sajta kažu da su dobili snimak (na dnu članka) koji je napravila kamera sa US Apache helikoptera, ali da ne žele otkriti ko im ga je dao. Do sada nije bilo zvaničnog odgovora Pentagona. Međutim, Reuters i Associated Press imaju izjavu neimenovnog američkog vojnog zvaničnika koji je potvrdio da je video snimak originalan.

Video, objavljen u ponedeljak, je visokog kvaliteta a prati ga i snimak radio-prenosa pilota i američkih vojnika na terenu. Video pokazuje ulicu u Bagdadu i grupu od oko osam ljudi, koje pilot helikoptera identifikuju kao naoružane pobunjenike.

U radio-prenosu, jedan od pojedinaca kaže:

On ima raketni bacač, pucaču.

Glas sa prenosa zatim poziva pilota "da ih sve osvetli", pojedinci na ulici su pobijeni topovnjačom. Nekoliko minuta kasnije, dolazi kombi i ljudi iz njega su počeli sa spašavanjem ranjenih osoba.

Prenos se nastavlja:

Izgleda da se neko pokreće u kombiju… Izgleda kao dete…

Američki vojnik na terenu potvrđuje da postoje dva deteta, žrtve i slaže se da ih prebace u bolnicu, u skladu sa prenosom.

Pa to je njihova krivica što vode svoju decu u borbu,

kaže glas.

Dva novinara koji rade za Reuters su ubijeni na dan incidenta koji se dogodio u julu 2007 godine. Portparol novinske agencije kaže da nisu sigurni da li su među pojedincima sa snimka radi o dva novinara Reuters-a. U to vreme, američka vojska je izjavila da su helikopteri bili angažovani u borbenim operacijama protiv neprijateljske sile.

WikiLeaks.org video pokazuje da su civili poginuli u incidentu i da su pravila angažovanja američke vojske u borbenim operacijama protiv neprijateljske sile prekršena.

Organizatori sajta su se nedavno žalili zbog čvrstog nadzora američke vlade i zahtjevima za uklanjanjem sadržaja, kao i uznemiravanje od drugih stranih vlada, navodno zbog njihove uloge u objavljivanju procurelih dokumenata o osetljivim temama na internetu.

Snimak ovog incidenta nosi naziv “kolateralno ubistvo” i možete pogledati ispod. Upozoravamo da je snimak prilično uznemirujući, te se ne preporučuje mlađim od 16 godina a ni osobama osjetljivim na nasilje.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=5rXPrfnU3G0&hl=en&fs=1&rel=0]