electro Prvo je došao ”iPod šok,” koji je zakucao Japanski omiljeni gadget walkman iz Sony-ja koji je dugo držao vrh liste tech-želja. Onda je došao ”iPhone šok,” koji je poslao Japanske telephone u smeće i naterao njihove firme da probaju da razviju slične smartfone.

U petak, ”iPad šok” je udario Japan i preti da dovede do totalnog preokreta u industriji zemlje koja je nekada bila ponos i primer u svetu tehnologije.

IPad je u prodaji u Japanu i u osam drugih zemalja, Australiji, Velikoj Britaniji, Kanadi, Francuskoj, Nemačkoj, Italiji, Španiji i Švajcarskoj, nakon prodaje više od milion primeraka u Sjedinjenim Američkim Državama.

Poplava narudžbi u Japanu za iPad uzrokovala je da SoftBank, koja ima ekskluzivnost za iPad u Japanu, prestane sa prihvatanjem narudžbi posle samo tri dana.

Oko 1.200 ljudi bilo je u redu za iPad ispred Apple Store u centru Tokija u petak.

Histerija oko iPad-a u Tokiju ističe ono što je postalo stvarnost za trežnjenje zemlje koja se nekada smatrala za tehnološki parameter, koja je davala nove napredne ideje a sada Japan sve češće u inostranstvu traga za inovacijama.

Japanski Sony i Panasonic vode borbu sa rivalima širom Azije koji su preuzeli primat od Japana tako što prave jeftinije verzije proizvoda gde je Japan dugo dominirao.

Samsung Electronics iz Južne Koreje danas vodi na globalnom televizijskom tržištu sa gotovo 25 odsto udela u flat-panel televizorima, prema pisanju DisplaySearch. Acer, sa sedištem u Tajvanu je svetski broj 2 prodavač PC-ja iza Hewlett-Packard-a i sada ima dva puta veći udeo na tržištu vrhunskih računara od japanske kompanije Toshiba.

Sa druge strane Japanska elektronika je izgubila svoju inovativnost tako da sada američke kompanije poput Apple dominiraju. IPod sada vodi na tržištu digitalnih muzičkih plejera u Japanu. I uprkos početnom skepticizmu kritičara koji su govorili da iPhone ima mnogo funkcija koje Japanci već koriste, kao što je mobilni TV, ipak je ispalo da je neverovatno uspešan među japancima. Pošiljke iPhone-a su više nego udvostručene, na 1,69 miliona komada u godini koja se završava u martu dajući time Apple-u 72 odsto udela na tržištu smart telefona u zemlji.

U četvrtak, Sony je izjavio na konferenciji za novinare da će napraviti elektronski čitač knjiga i online platformu za distribuciju sadržaja u Japanu, Kini i tri druga tržišta, i dodati ih svojoj ponudi u Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi i brojnim zemaljama u Evropi.