comscore_logo Krajem januara digla se ogromna galama oko comScore-a. Kompanija je odlučila da poboljša način na koji prati saobraćaj na internet sajtovima i da naravno to naplati. To je učinilo veliki broj ljudi veoma nezadovoljnim.

"Šta je sa startup-ima?”, pitali su oni, to su kompanije kojima je najviše potreban pristup najboljim statistikama i jednostavno ne mogu priuštiti hiljade dolara koje comScore želi da naplati.

comScore, javna kompanija, kaže da rade najbolje što mogu. Uostalom, praćenje novih sajtova nije jeftino pogotovo na početku kada treba postaviti alatke za praćenje koje će slati izveštaj comScore-u.

Stvari su se sada promenile, comScore je pre par dana objavio da svako sada može biti opremljen sa comScore pratećim pikselom i to besplatno. Čak i više, kompanije koje imaju manje od milion jedinstvenih posetilaca mesečno mogu da koriste comScore besplatno.

Novi program, pod nazivom "Start-up, Step-up" je dizajniran da pomogne i da poveća prodaju startup-a. Kada sajt premaši milion jedinstvenih posetilaca mora početi da plaća comScore-u za privilegiju korišćenja sistema. Ako je sajt između jednog i dva miliona jedinstvenim korisnika, posebna stopa od 799 dolara mesečno je tada na snazi.

Najveće pitanje za investitore comScore-a je: ako je comScore naplaćivao 5.000 dolara za praćenje ranije, šta se to sada promenilo? Bez obzira na odgovor, ovo je odlična vest za sve startup-e u svetu koji su u potrazi za odličnim izveštavanjem o internet prometu.