ipgone3-gs 21-godišnji Nan Gang je skočio sa četvrtog kata tvornice u kineskom gradu Shenzhen u ranim jutarnjim satima.

Ubrzo nakon toga, pojavila se vjest da je smrt radnika na Foxconn pogonu u Kineskoj pokrajini Hebei ranije ove godine također bilo samoubojstvo. Ukupno 11 Foxconn zaposlenih u Kini su pokušali samoubojstvo ove godine, dvije osobe su preživjele. Incidenti su podigli zabrinutost oko tretmana radnika.

Associated Press je citirao glasnogovornika Arthur Huang koji je rekao kako tvrtka provodi program društvene odgovornosti kako bi se osiguralo blagostanje radnika.

Deset zaposlenih su radili u Foxconn postrojenju u Shenzhen a u petak se otkrilo da je čovjek koji je umro u tvornici u sjevernoj pokrajini Hebei također izvršio samoubojstvo bacivši se sa zgrade.

Foxconn je dio Hon Hai Precision, najveći svjetski proizvođač potrošačke elektronike i zapošljava 800.000 radnika u svijetu, uglavnom u Kini. Tvrtka je izjavila da ove smrti shvata vrlo ozbiljno iako lokalne vlasti koje vode istrage nisu za to krivile uvjete rada.

Sve je počelo nakon što se Foxconn-ov zaposlenik zadužen za otpremu Apple-ovih iPhone prototipa ubio prošle godine nakon što je jedan od prototipa nestao. Apple tvrdi da je istražio optužbe o lošim radnim odnosima od strane Foxconn-a i utvrdio da su u velikoj mjeri neutemeljene. Međutim, također je našao da neki zaposlenici rade i više od Foxconn propisanog maksimuma a da čak četvrtina njih nije imala barem jedan dan odmora u tjednu.

Foxconn kaže da je angažirao 100 savjetnika i čak pozvao monahe da pomognu radnicima u novom zaposleničkom centru i u treniranju medicinskog osoblja za pružanje emocionalne podrške. Također je predstavljen i sustav nagrađivanja za zaposlenike koji zamjete kolege sa emocionalnim problemima, kao i hotline za radnike.