Kako ljudi provode sve više vremena na Internetu, zahtjeva se i veća kontrola nad tim ko ima pristup njihovim online komunikacijama. Mnoge Internet usluge koriste ono što je poznato kao Secure Sockets Laier (SSL) veze za šifrovanje podataka koji putuju između vašeg računara i njihove usluge. Obično se prepoznaju po web adresi koja počinje sa "https" ili pregledač ima katanac ikonu. Ova tehnologija se redovno koristi na online bankarskim sajtovima i e-commerce web stranicama. Drugi sajtovi mogu da implementiraju SSL na više ograničeni način, na primer, zaštita lozinke kada unesete informacije za prijavljivanje.

Pre nekoliko godina Google je dodao SSL enkripciju u svoje proizvode od Gmail-a do Google Docs i drugih. Kao što su bankarstvo i e-commerce web stranice, tako i Google enkripcija prevazilazi lozinku za prijavljivanje I odnosi se na celu uslugu. Ovakvo šifrovanje je značajna prednost u odnosu na sistem koji samo šifrira login stranice i informacije o kreditnoj kartici.

Početkom ove godine, napravili smo važan iskorak tako što smo postavili SSL kao podrazumevanu postavku za sve korisnike Gmail. I danas postepeno pokrećemo novi izbor za bezbedniju pretragu na adresi https://www.google.com/ ,

rekli su u Google-u.

ssl search

Kada pretražujete na https://www.google.com/, šifrovana veza se stvara između pretraživača i Google-a. Ovaj sigurni kanal pomaže u zaštiti vaših uslova pretrage i da stranice sa rezultatima pretrage ne budu presretnute od strane trećih lica na vašoj mreži. Usluga obuhvata modifikovan logo koji ukazuje na to da koristite SSL u pretrazi i da možete naići na nešto drugačije Google iskustvo pretrage.

Današnje izdanje dolazi sa "beta" oznakom iz nekoliko razloga. Prvo, trenutno pokriva samo osnovnu Google web pretragu. Da biste izbegli nerazumevanja, kada pretražujete pomoću SSL nećete videti linkove ka ponudama kao što su pretraživanje slika i mape koje najvećim delom ne podržavaju SSL u ovom trenutku. Takođe, pošto SSL veze zahtevaju dodatno vreme za podešavanje enkripcije između pretraživača i udaljenig web server, pretragom preko SSL može biti malo sporija od redovnog Google pretraživanja. Ono što se neće promeniti je da ćete i dalje dobiti iste rezultate pretrage.

Nekoliko napomena treba imati na umu: Google će i dalje održavati podatke za pretragu radi poboljšanja kvaliteta pretrage i obezbeđenja bolje usluge. Pretraživanje preko SSL ne umanjuje podatke poslate na Google-u, samo krije podatke od trećih lica, koji ih traže. Klikom na neke od web rezultata, uključujući i Google univerzalne rezultate pretrage za usluge koje nisu podržane kao što su Google Images, može vas izvesti iz SSL moda.