google Google planira ponuditi enkodiranu pretragu sljedećeg tjedna. Marissa Mayer, potpredsjednica za pretraživanja i korisničko iskustvo u Google-u, je nagovjestila tu značajku na Google-ovom godišnjem sastanku dioničara. Tvrtka je odlučila da više ne može čekati nakon otkrivanja da je nepropisno prikupljala podatke o korištenju Interneta sa Wi-Fi hot spotova u okviru svog programa Google Street View.

Početkom godine smo kodirali Gmail za sve naše korisnike a sljedeći tjedan ćemo počet sa ponudom kodirane verzije Google Search,

rekli su u Google-u.

Google je kodirao sve Gmail račune kao odgovor na hakiranje koje je iniciralo odluku da presele svoju pretragu na kineskom jeziku iz Pekinga u Hong Kong.

Google nije želio komentirati kako će enkodirana pretraga da radi.

Google je počeo šifriranje Gmail prometa korištenjem HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure) u siječnju kao osnovno podešavanje mada ga je nudio kao opciju još od sredine 2008 godine. Pa je stoga vjerojatno da će Google napraviti istu stvar sa prometom na Google.com.

Svakako da nam je potrebno još više kodiranog web prometa,

rekao je Marc Maiffret, glavni arhitekt sigurnosti u sigurnosnoj tvrtki FireEye, kada mu je rečeno da Google planira ponuditi kodiranu verziju svog web pretraživanja.