Google je objavio izvorni kod za Android telephone GPS program pod nazivom My Tracks, koji omogućava ljudima snimanje gdje su sve bili, prijavu putovanja na Google Docs i postavljanje svoje mape putovanja online.

Možete očekivati da My Tracks postanu bolje nego ikad sa doprinosima koje se nadamo da ćemo imati od drugih programera kao i od aplikacija koje će rade usporedo sa My Tracks a koje će biti napisane,

rekao je Google inženjer Rodrigo Damazio.

To također znači da će entuzijasti moći pomoći sa prijevodom a programeri mogu stvoriti spin-off koje mogu naplatiti ako žele, dodao je Rodrigo Damazio. Software je reguliran pod Google-ovu omiljenu open-source licencu, Apache License 2.0.

My Tracks omogućava ljudima da prate svoje kretanje na karti, softver prikazuje razne pojedinosti uključujući brzinu, prosječnu brzinu, nadmorsku visinu i udaljenost koju ste prešli. Putovanja mogu biti prikazane na Google Maps, javno ili privatno, a svaki put statistika može biti dodana na Google Docs proračunsku tablicu.

spiral_walk

Kad je softver otvorenog koda svatko ga može vidjeti, modificirati i distribuirati svoje temeljne programske naredbe. Google koristi mnoge open-source softvera kojeg su izvorno stvorili drugi, Linux operativni sustav, MySQL baza i WebKit browser engine itd..

Ali isto tako s vremena na vrijeme pusti i svoj softver kao otvoreni kod uključujući i Android operacijski sustav, Chrom web preglednik, Chrom OS operativni sustav i software za novi Google TV projekt kojeg je najavio prošlog tjedna na Google I/O konferenciji a planiran je za ljeto 2011 godine.

Također Google je stavio open source 18 fontova za korištenje na web stranicama. I što je najznačajnije s obzirom na tehničke i pravne prepreke, Google je izdao royalty-free, open-source softver za web-video nazvan WebM.

Open-source softver može značajno ugroziti vrijednost imovine tvrtke ostavljajući potencijalnim konkurentima mogućnost korištenja tog softvera. No, potez ima strateškog smisla, na primjer open-source projekt pomaže da se široko tržište zainteresira, ono za koje je tvrtka zainteresirana ili možda želi da potkopa suparnikov softver.