Od danas, treće strane mogu da naprave Gmail kontekstualne gadgete i distribuiraju ih na Google Apps Marketplace. Ovi gadgeti mogu da prikažu informacije iz socijalnih mreža, poslovnih usluga, web aplikacija i drugih sistema, a korisnici mogu da upravljaju sa tim podacima putem Gmail-a,

rekao je Chandrashekar Raghavan, menadžer proizvoda za Google Apps proširenja.

gmail_contextual_gadgets

Ova aplikaciJa omogućava korisnicima Gmail-a da gledaju Pixetell kreiranu video poruku direktno unutar e-mail poruke.

Gmail-u stalno raste a suočava sa dva velika konkurenta, Yahoo Mail i Hotmail. Yahoo Mail može da primi neke aplikacije uključujući i one iz PayPal-a i Facebook-a, a Microsoft radi na tome da Hotmail učini još življim.

Ali Gmail ima takođe staru Exchange školu i kada je reč o korporativnim klijentima to je oblast u kojoj se Google Apps paket online usluga takmiči najdirektnije. Gmail kontekstualni gadgeti su primer Google pokušaja kako bi omogućio specifične produktivne alate u svom e-mail servisu opšte namene.

Google Apps administratori mogu instalirati kontekstualne gadgete za svoje korisnike. Te aplikacije se pojavljuju kada je to potrebno u okviru e-mail-a. Primeri uključuju AwayFind, koji omogućava osobi da označi poruku kao hitnu pa follow-up generiše upozorenje, Pixetell, koji omogućava ljudima da pregledaju video poruke i dodaju komentare i Gist, koji prikuplja podatke sa Interneta o osobi koja je poslala e-mail.

Jedna od Google filozofija i tema njene Google I/O konferencije, je da gradi bogate aplikacije na web-u a Gmail je jedan od primera.