ning-blog Poslednja dva meseca su bila burna za socijalnu mrežu Ning. U martu je dugogodišnji direktor Gina Bianchini zamenjena glavnim operativcem Jason Rosenthal-om a pre tri nedelje su morali da otpuste 40% svog osoblja i isključe svoj besplatan servis. Sada posle ukidanja besplatne usluge, kompanija pokreće različite modele plaćanja za svoju platformu, pa je tako prezentovala Ning Pro, Ning Plus i Ning Mini.

Ning neće više imati promotivne linkove nego će za razliku od drugih ponuditi jedno potpuno iskustvo bez reklama ali sa opcijom za pokretanje sopstvenih oglasa po želji. Takođe je završeno sa Ning ID-om koje omogućava kreatorima mreže da dodaju prijave za Facebook i Twitter. Mreža će takođe ponuditi API pristup koji će omogućiti razvoj mobilnih i desktop aplikacija. Kreatori će moći da dodaju još teksta na početnu stranu i RSS modul, da obezbede pristup premium sadržaju a imat će bolju kontrolu zaglavlja i podnožja. Korisnici mogu naplaćivati članstvo i prihvatati donacije a imati će pristup analitici vezanoj za članove, sadržaj i demografiju. Ning će sada imati 3 cenovna plana u rasponu od 3 dolara mesečno do 50 dolara mesečno.

  • Ning Pro nudi neograničeno članstvo, punu kontrolu nad brendiranjem, multimedijalne opcije koje uključuju muziku i upload kao i napredne mogućnosti prilagođavanja. Cena: 49.95 dolara mesečno ili 499,95 dolara godišnje.
  • Ning Plus pružaja neograničeno članstvo, punu kontrolu nad brendiranjem i funkcije koje uključuju događaje, grupe, chat stranice i Ning Apps. Kreatori koji koriste Ning Plus će takođe imati napredne opcije za prilagođavanje koje uključuju mogućnost izmene CSS-a, Javascript-a i mogućnosti korištenje Jezičkog Lektora. Cena: 19.95 dolara mesečno ili 199.95 dolara godišnje.
  • Sa Ning Mini imate pristup Ning-ovim osnovnim funkcijama, uključujući, blogove, fotografije, forume i video ugradnju kao i dodatne mogućnosti kao što je pokretanje prilagođenog oglašavanja. Cena: 2.95 dolara mesečno ili 19.95 dolara godišnje.

Ning kaže da novi model koji treba da starta od jula, omogućava korisnicima da izaberu koje premijum usluge žele da koriste a samim tim štede i novac. Na primer, trenutni Pro model košta 55 dolara mesečno i uključuje mogućnosti korištenja svog domena, kreiranje i brisanje linkova i pokretanje sopstvenih oglasa. Sa Ning Plus, sve to možete da imate za 19.95 dolara mesečno. Ning će takođe ponuditi kreatorima mreže jednokratni godišnji popust a onim kreatorima koji koriste besplatan servis a žele da pređu na neki drugi servis Ning će ponuditi alat za izvoz svih sadržaja.

Ning se takođe udružio sa obrazovnim kompanijama koja će sponzorisati Ning Mini mreže za osnovno i srednje obrazovanje tako da će besplatne Ning usluge imati određene obrazovne institucije.

Rosenthal kaže da 75 odsto saobraćaja dolazi od korisnika koji koriste premijum usluge a uveren je da će ova nova cenovna struktura zadovoljiti korisnikove potrebe.

Model pretplate treba da otvari vrata prihodima a Ning će prezentovati novi model oglasa i premijum oglašavanja u narednih nekoliko meseci od kojeg se očekuju dodatni izvori prihoda,

tvrdi Jason Rosenthal.

ning-blog1