Prema studiji koju su sproveli e-tailing group i PowerReviews, online istraživanje i dalje igra ključnu ulogu u ponašanju potrošača.

Social Shopping studija u kojoj je učestvovalo 1.000 potrošača koji kupuju najmanje 4 puta godišnje i troše najmanje 250 dolara godišnje online, i iz koje se može razumjeti njihova motivacija i preferencije o online istraživanju proizvoda i recenzijama kupaca.

Kontrast u stilu istraživanje je pronađen sa potrošačima su laki ili teški istraživači (29% provodi samo nekoliko sati istraživanja prije donošenja odluke o kupnji, a sa druge strane je 60% onih koji istražuju minimalno tjedan dana ili čak i više). Vrlo malo potrošača (11%) spada između, istražuju možda samo jedan dan.

Prema ispitanicima, on-line istraživanje je poželjeno tri razloga:

  • njegova sposobnost da uštedite vrijeme (79% kaže da uštede više vremena kada sami rade svoje online istraživanje),
  • povećanje povjerenja (83% su mnogo sigurniji glede odluke o kupnji kad rade svoje istraživanje)
  • pružanje vjerodostojnih informacija (82% su donekle ili vrlo zadovoljni sa informacijama o proizvodima koje su dostupne online).

Na pitanje gdje potrošači sprovode svoja online istraživanja, pokazalo se da:

  • Više od polovice (57%) kupaca počinje svoja istraživanja sa pretraživačem
  • Prva tri mjesta za pronalaženje informacija online kada se radi o istraživanju proizvoda su: trgovački sajt (65%), sajt brenda (58%), Amazon.com (33%).
  • Socijal-medijski sajtovi kao što su Facebook i Twitter su rangirani kao mjesta na kojima potrošači najmanje istražuju (6%).

Potrošači su preuzeli kontrolu nad istraživanjem o proizvodima i ovi povećani potrošački zahtjevi moraju biti ispunjeni za sve kategorije i proizvode kako bi se osigurao porast konverzacije i povratne posjete,

objašnjava Lauren Freedman, predsjednik e-tailing group.

Još neke od interesantnih stvari studije su:

  • Kupci danas troše više vremena čitajući recenzije prije donošenja kupovne odluke. 64 posto odvaja deset ili više minuta (u usporedbi sa 50% u 2007 godini) a 33 posto njih odvaja barem pola sata ili više (u usporedbi sa 18% koliko je bilo u 2007 godini).
  • Potrošači danas također čitaju više klijentskih recenzija kako bi bili sigurni u procjenu proizvoda. 39 posto pročita osam ili više recenzija (u usporedbi sa 22% u 2007 godini) a 12 posto pročita 16 ili više recenzija (u usporedbi sa 5% koliko je bilo u 2007 godini).

Rezultati Social Shopping studija potvrđuje ono što već neko vrijeme govore trgovci i proizvođači a to je da su istraživanja potrošača postala kritični dio marketing slagalice,koji se ne temelji samo na potrošačkim zahtjevima nego i na način prodaje. Sljedeći korak za maloprodaje je da pronađu nove načine kako bi se povećao utjecaj i doseg ovih recenzija, kao što je njihovo optimiziranje za pretraživače kroz proizvode kao što su naša In-Line SEO rješenja,

rekao je Pehr Luedtke, predsjednik PowerReviews.