420-ipad-kindle-tablet-420x0 Prošla godina je bila jedna od najobeshrabrujućih za proizvođače računara s obzirom da su potrošači bili teško pogođeni recesijom koja je drastično smanjila njihovu kupovnu moć i redukovala prioritete trošenja.

Ali 2010 donosi veliki preokret nakon prošlogodišnjeg pada prodaje. Gartner je objavio podatke koji pokazuju porast prodaje mobilnih računara za nešto manj od 50 miliona komada tokom prvog kvartala 2010 godine. To je povećanje od 43,4 odsto u odnosu na isti kvartal godinu dana ranije i dovoljno je dobar da bude najbolji kvartal za mobilne računare u zadnjih osam godina.

Intel je prošlog meseca takođe prijavio da mu je profit skočio 433 odsto u prvom kvartalu u poređenju sa istim periodom pre godinu dana a najviše zahvaljujući prodaji svog mobilnog čipa.

Iako su dobro poslovali u prvom kvartalu 2010 godine oaj kvartal takođe može biti poslednje veliko radovanje za mininotebook ili netbook. Imali su neočekivani rast prodaje od 71 odsto u odnosu na isti period pre godinu dana ali u nekim geografskim oblastima njihova prodaja je već počela da opada. To je zato što su potrošači shvatili njihova ograničenja posebno u svetlu agresivnog smanjenja cena regularnih laptop računara,

tvrdi analitičar Gartner-a Mika Katagawa.

Prosečni prenosni računar se prodaje za 732 dolara, u odnosu na pre godinu dana kada je prosečna cena bila 868 dolara.

Ali jeftiniji laptop-i nisu jedini razlog. Mininotebook konkurencija su i touchscreen uređaji koji su slične cene kao i mininotebook. A tu je i Apple iPad koji je privukao ogromnu pažnju potrošača. Od početka maja Apple je prodao 1 milion iPad-a. Očekuje se da će se prodati 7,6 miliona tableta do kraja 2010 godine.

Ova kategorija očekuje ogroman rast u narednih godinu dana s obzirom na iPad i njegove konkurente Dell, Hewlett-Packard, Asus i druge koji su počeli da pristižu sa svojim uređajima.