Četrdeset i četiri radnika u Suzhou, Kina, planira da tuži Tajvanski Wintek, navodeći da su zatrovani kada su čištili Apple iPhone ekrane sa hemikalijom koja se zove n-hexane, navodi Stratfor Global Intelligence.

Stratfor navodi da su najmanje 62 Wintek radnika u bolnici od avgusta 2009 godine zbog trovanja n-hexane, hemikalijom koja može izazvati oštećenja nerava a ponekad i paralizu.

Wintek pravi LCD ekrane, module i touch panele koji se koriste u uređajima široke potrošnje.

Prema nekim izveštajima, menadžer fabrike u Suzhou je dao da radnici koriste hemikaliju jer se brže suši od alkohola, dok neki drugi izveštaji govore o tome da se koristi jer ostavlja manje tragova od alkohola. Takođe se navodi da je menadžer fabrike posle toga otpušten.

Trovanje je dospelo u javnost u januaru kada je 2.000 demonstranata razbijalo vozila i objekte preduzeća tokom spora u vezi bonusa za kraj godine.

Tužbe bilo koje vrste su retke u Kini, gde se sporovi najčešće završavaju tiho iza zatvorenih vrata. Može se očekivati sve više nezadovoljstava radnika zbog izrabljivanja tako da će Peking morati da se pozabavi ovom problematikom i umiri moguće socijalne nemire.