mcafee-logo Zemljotres na Haitiju i Čileu, problemi u Toyota-i i Apple-ov iPad su samo su neki od termina za pretragu koje sajber kriminalci koriste, navodi se u prvom kvartalnom McAfee Izveštaju o Pretnjama.

Nakon značajanog porasta spama na pretraživačima prošle godine, loši momci su usvojili najnovije stavke u vestima kako bi prevarili pretraživače da indeksiraju njihove linkove koji vode do zlonamernih web lokacija, kaže se u izveštaju. Kao i ostali profesionalci, sajber kriminalci koriste analitiku i rangiranje stranica da bi utvrdili najpopularniji termin za pretragu koji se koristi za hvatanje žrtava.

Ali mnoge druge vrste zlonamernih programa i neželjene pošte otvaraju vrata za proboj bezbednosti i dolazak do korisnika. USB uređaji su najčešći način širenja zlonamernih programa, kažu u McAfee-u. Ove infekcije se pokreću sa "AutoRun" funkcijom kad se USB stick priključi. Ovo je vrlo popularna strategija među sajber kriminalcima zbog sveprisutnosti ovih prenosnih uređaja.

mcafee-autorun-samples

Trojanac za krađu lozinke koji krade informacije o bankovnom računu su još jedna od pretnji, a trenutno najpopularnije je ciljanje korisnika Facebook-a. Scareware ili malware maskiran kao antivirusni softver je dostigao vrhunac tokom trećeg kvartala 2009 godine ali je ostao na visokom nivou tokom prva tri meseca 2010 godine. Scareware pokušava da ubedi korisnika da uplati novac za lažni softver a McAfee smatra da je ova pretnja možda jedna od najskupljih prevara na mreži u 2010 godini.

mcafee-scareware

Nakon padova i rasta prošle godine, obim spam-a je narastao na svoj nivo iz sredine 2008, neposredno pre obaranja spama McColo u novembru te godine, navedeno je u izveštaju. Između januara i marta, u proseku 139 milijardi spam poruka se šalje širom Interneta svakog dana što predstavlja 89 odsto ukupnog e-mail saobraćaja.

Tokom prvog kvartala, najpopularniji tip spam pošte su pilule i proizvodi za muškost, što čini više od 71 odsto svih spam poruka. Tokom kvartala, Kina, Južna Koreja i Vijetnam su odgovorne za najveći broj diploma-spam-a, koje pokušavju da prodaju lažne diplome i druge dokumente kao pomoć ljudima da nađu posao.

Tajland, Rumunija, Filipini, Indija, Indonezija, Kolumbija, Čile, Brazil su osetile veći broj zlonamernih programa i napada neželjene pošte a McAfee smatra da je to zbog porasta korisnika Interneta u kombinaciji sa nedostatkom znanja o bezbednosti na ovim prostorima. Statistika i u našem regionu se verovatno puno ne razlikuje od naših komšija rumuna.

McAfee smatra da će ukupan broj zlonamernih programa ove godine biti približan velikom broju iz 2009 godine.